Гювечета със спанак, сьомга и тиквички
Определено ще останете изненадани от това съчетание, ако още не сте го пробвали. Приятният и нежен вкус на сьомгата се засилва още повече благодарение на спанака, а сосът с кашкавал и аромат на масло придава завършен вид на това великолепно ястие.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 тиквички
- 200 г пушена сьомга
- 400 г спанак
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- лимонов сок на вкус
- за соса:
- 2 с. л. краве масло
- 2 с. л. брашно
- 400 мл прясно мляко
- 2 с. л. настърган кашкавал
- 2 жълтъка
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- ½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 2 с. л. кедрови или слънчогледови ядки
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета, леко се посоляват и се оставят да се отцедят.
- 2.
Зехтинът се загрява, слагат се чесънът и лукът и след 1-2 мин. се добавя спанакът. Разбърква се да позавехне и се подправя със сол, пипер и лимонов сок.
- 3.
В загрятото масло се сипва брашното, разбърква се, прибавя се млякото и се разбърква на слаб огън 8-9 мин. Подправя се със сол и черен пипер, отстранява се от огъня и след като леко се охлади, се слагат кашкавалът и жълтъците.
- 4.
В гювечета се подреждат на редове кръгчетата тиквичка, спанакът и сьомгата. Най-отгоре се заливат със соса и се поръсват с трохи от бял хляб и кедрови ядки. Пекат се 20 мин. на 190°С.
Вариации - Направете гювечетата вместо с риба с бекон или пушено пиле.