Гювечета с пиле и пресни картофи
Гювечетата се използват за специфичен начин на готвене, при който задушаването се съчетава със запичане и така вкусовете на съставките на ястието развиват богат и апетитен вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 500 мл прясно мляко
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 500 г пресни картофи
- 2 сварени яйца, нарязани на резени
- 400 г сварено пилешко месо, пушено пиле или кренвирши
- 100 г кашкавал, настърган
- 2 с. л. трохи от хляб
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват и се слагат да се сварят на пара или в малко количество подсолена вода. Ако са по-дребни, може да се оставят цели, ако са едри, се нарязват на кръгчета.
- 2.
В загрятото масло се слага брашното, разбърква се и се налива млякото. Бърка се, докато се сгъсти. Добавя се магданозът.
- 3.
Сосът се обърква с нарязаното пилешко месо, яйцата и картофите. Сипва се в гювечета.
- 4.
Смесват се кашкавалът, трохите и червеният пипер. Поръсват се гювечетата и се запичат 20 мин. на 190° С или докато се зачервят.