Гювеч със скумрия
Дребните скумрии, които идват у нас от Егейско море, се отличават от отдавна познатите ни океански роднини не само по размери, но и по интензивност на аромата. По-фината миризма на "дребосъците" чудесно се смесва с тази на зеленчуците в рецептата, която ви предлагаме, без нито една да доминира в общата хармония.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 почистени дребни скумрии
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 1 дафинов лист
- 1 голям морков, нарязан на тънки кръгчета
- 200 г зелен боб
- 1 ч. ч. зелен грах
- 2 с. л. консервирана или замразена царевица
- 2 с. л. MAGGI® Унисос
- 500 г домати, обелени и нарязани на резени
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 лимон, нарязан на тънки резени
- 1 връзка магданоз, нарязана на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Загряват се зехтинът и маслото. Слагат се лукът, дафиновият лист, морковът, зеленият боб, грахът и царевицата, и се 3-4 мин. Всичко се овкусява с MAGGI® Унисос. Добавят се доматите и пюрето.
- 2.
Зеленчуците се сипват в гювеч, керемиди или тавичка, върху тях се слагат рибите и се поливат със соса. Отгоре се подреждат резените лимон, посоляват се, намазват се леко със зехтин и се запичат 30 мин. във фурна, загрята до 200° С. Преди сервиране се поръсва с магданоза.