Гювеч "Медвен"
Тази традиционна за котелското село Медвен рецепта е приготвена от младата ни гостенка Диляна Танева.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг свинско филе
- 40 мл олио
- 1 голяма глава лук
- 70 г гъби
- 2 моркова
- 2 домата
- 300 г печени чушки
- 70 г зелени бадеми
- 1 връзка магданоз, ситно нарязана
- 2 лимона
- 4 люти чушки
-
сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Месоо се нарязва на филии, почиства се от ципите, начуква се, овкусява се със сол и черен пипер и се запича на грил тиган. Нарязва се на жулиени и се слага в съд с похлупак да се задуши.
- 2.
Зеленчуците се почистват. Лукът и гъбите се нарязват на полумесеци, морковите и доматите - на кубчета, а печените чушки - на ивички. Нарязаните зеленчуци се сотират в сгорещеното олио до полуготовност.
- 3.
Месото се смесва със задушените зеленчуци. Добавят се зелените бадеми и ситно нарязаният магданоз. Сместа се пресипва в гювеч, а отгоре се нареждат кръгове домати и лимон.
- 4.
Гювечът се пече 30-40 минути във фурна на 200º С.
- 5.
Оформя се на порции, които се гарнират със свежа люта чушка.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия