Начало За нас Реклама Контакти

Гювеч "Медвен"

Снимка за Гювеч
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази традиционна за котелското село Медвен рецепта е приготвена от младата ни гостенка Диляна Танева.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг свинско филе
  2. 40 мл олио
  3. 1 голяма глава лук
  4. 70 г гъби
  5. 2 моркова
  6. 2 домата
  7. 300 г печени чушки
  8. 70 г зелени бадеми
  9. 1 връзка магданоз, ситно нарязана
  10. 2 лимона
  11. 4 люти чушки
  12.  сол и черен пипер
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месоо се нарязва на филии, почиства се от ципите, начуква се, овкусява се със сол и черен пипер и се запича на грил тиган. Нарязва се на жулиени и се слага в съд с похлупак да се задуши.

  2. 2.

    Зеленчуците се почистват. Лукът и гъбите се нарязват на полумесеци, морковите и доматите - на кубчета, а печените чушки - на ивички. Нарязаните зеленчуци се сотират в сгорещеното олио до полуготовност.

  3. 3.

    Месото се смесва със задушените зеленчуци. Добавят се зелените бадеми и ситно нарязаният магданоз. Сместа се пресипва в гювеч, а отгоре се нареждат кръгове домати и лимон.

  4. 4.

    Гювечът се пече 30-40 минути във фурна на 200º С.

  5. 5.

    Оформя се на порции, които се гарнират със свежа люта чушка.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари