Гъши дроб със зелена смокиня и марсала
Гъшият дроб е деликатес, но през годината има достатъчно много празнични случаи, в които той може да блести с невероятния си вкус. И, както казва Ники Боруков, шеф-готвач на пловдивския ресторант Сол и пипер, чиято рецепта ви представяме, „това е предястие е едно добро начало на вечерта“.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г гъши дроб
- 8 зелени смокини от сладко
- 50 мл марсала
-
сол
Начин на приготвяне
- 1.
Гъшият дроб се нарязва на тънки резени и се запича в предварително добре загрят тиган и леко се посолява.
- 2.
В друг малък тиган се слагат заедно смокините и марсалата и се оставят на слаб огън, докато марсалата поизври и се получи средно гъст сироп.
- 3.
Предястието се аранжира по избор.
Качествен сух ризлинг, например от Рейн - с хрупкавата си свежест и строг минерален характер това вино се противопоставя успешно на кремообразния и маслен гъши дроб. Съчетанието с марсалата от рецептата също е много добро.