Гъши дроб с аспержи
Благодарение на аспержите и зеления лук в тази рецепта на шеф Иван Манчев от Кактус, гъшият дроб, който по-скоро се смята за есенно-зимен деликатес, тук е в свежо, пролетно преображение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 парчета гъши дроб по 150 г
- 7-8 млади аспержи
- 8 сушени на слънце домата
- 4 стръка зелен лук
- 60 г пресни манатарки
- 80 г масло
- 4 с. л. мед
- 2 с. л. соев сос
- 80 г смокини
- мащерка
- балсамова редукция
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците и гъбите се нарязват и се запържват с маслото за 3 мин. в тефлонов тиган на умерен огън. Сместа се подправя с меда и соевия сос.
- 2.
Гъшият дроб се нарязва на филийки и се запича в сух тефлонов тиган по 1 мин. от всяка страна.
- 3.
Запържените зеленчуци се подреждат в чинии като канапе и върху тях се слага запеченият дроб. Полива се с масления сос, останал в тигана от зеленчуците. Украсява се с балсамова редукция и прясна мащерка. Ястието се сервира, докато е топло.