Начало За нас Реклама Контакти

Гъбена чорба с киселец

Снимка за Гъбена чорба с киселец
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Супите с диви гъби и зелении заради древния събирачески труд, който ги слага на масата, вдъхват усещането за по-силна връзка с природата, за споделяне и за по-честни стари времена.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 с. л. сушени манатарки
  2. 2 с. л. зехтин Classic
  3. 1 стрък праз, ситно нарязан
  4. 1 стрък селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
  5. 1 морков, ситно нарязан
  6. 500 г пресни гъби – челядинка, майска гъба, печурка, пачи крак
  7. 2 с. л. брашно
  8. 2 л зеленчуков бульон или вода
  9. 1 ч. л. чубрица
  10.  сол и пипер на вкус
  11. 2 шепи киселец или спанак, нарязани
  12. 2 с. л. прясна мента, нарязана
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сушените манатарки се накисват в 1 ч. ч. вряла вода за 20 мин.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява. Слагат се празът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън, докато леко се зачервят. Добавят се пресните гъби, нарязани на резени. Разбъркват се 5-6 мин., докато течността се изпари.

  3. 3.

    Добавя се брашното и се разбърква. Изсипват се врящият бульон и манатарките заедно с водата. Добавя се чубрицата и всичко се оставя да поври 15 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер.

  4. 4.

    Слагат се киселецът или спанакът. Отново се оставя да поври 5 мин. Добавя се ментата и се отстранява от огъня.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари