Гъбена чорба с киселец
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. сушени манатарки
- 2 с. л. зехтин Classic
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 стрък селъри или 1 резен целина, ситно нарязани
- 1 морков, ситно нарязан
- 500 г пресни гъби – челядинка, майска гъба, печурка, пачи крак
- 2 с. л. брашно
- 2 л зеленчуков бульон или вода
- 1 ч. л. чубрица
- сол и пипер на вкус
- 2 шепи киселец или спанак, нарязани
-
2 с. л. прясна мента, нарязана
Начин на приготвяне
- 1.
Сушените манатарки се накисват в 1 ч. ч. вряла вода за 20 мин.
- 2.
Зехтинът се загрява. Слагат се празът, целината и морковът. Разбъркват се на умерен огън, докато леко се зачервят. Добавят се пресните гъби, нарязани на резени. Разбъркват се 5-6 мин., докато течността се изпари.
- 3.
Добавя се брашното и се разбърква. Изсипват се врящият бульон и манатарките заедно с водата. Добавя се чубрицата и всичко се оставя да поври 15 мин. Подправя се на вкус със сол и пипер.
- 4.
Слагат се киселецът или спанакът. Отново се оставя да поври 5 мин. Добавя се ментата и се отстранява от огъня.
Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари