Гужер с рибен сос
Гужер е традиционният партньор за чаша бяло вино в Бургундия. Представлява корона от парено тесто със сирене, която обикновено се поднася студена, нарязана на резенчета. Тук предлагаме вариант, в който гужер се сервира горещ със сос от риба и гъби.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тестото:
- 100 г брашно
- 2 щипки сол
- 75 г масло
- 200 мл вода
- 3 разбити яйца
- 150 г настъргано сирене
- за соса:
- 250 г филе от хек или треска
- 1 дафинов лист
- 250 мл прясно мляко
- 2 с. л. масло
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 150 г гъби, нарязани на ситно
- 1 ч. л. къри
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. магданоз
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тава с диаметър 28 - 30 см. се намазва с масло. Водата, маслото и солта за тестото се слагат да заврат в тенджера. Щом сместа заври се прибавя наведнъж брашното и се бърка с дървена лъжица, докато започне да се отделя от стените на съда. Отстранява се от огъня и се оставя да поизстине 4-5 мин. Яйцата се прибавят на три части към пареното тесто, като всеки път се разбърква с дървена лъжица или миксер, докато напълно се поемат. Накрая се слагат 2/3 от сиренето, разбърква се добре и тестото се изсипва в тавата във форма на пръстен. Така приготвеното тесто може да се запази до 24 часа в хладилника.
- 2.
Фурната се загрява до 180° С. Рибата и дафиновият лист се слагат в тавичка, рибата се посолява леко и се залива с млякото. Слага се да се пече 15 мин. Когато е готова, се изважда и се накъсва на парченца, дафиновият лист се изхвърля, а млякото се запазва.
- 3.
В тиган се сгорещява маслото и в него се запържват лукът и гъбите за 5 мин. Слагат се кърито, брашното и постепенно се налива млякото. След 2 мин. се подправя със сок от лимон, сол и пипер на вкус. Слагат се магданозът и рибата.
- 4.
Сосът се слага в центъра на пръстена и се поръсва с останалото сирене.
- 5.
Фурната се загрява до 200° С и гужерът се пече 35 - 40 мин., докато бухне добре и се зачерви.