Начало За нас Реклама Контакти

Гуакамоле

Снимка за Гуакамоле
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Авокадото (Persea americana MILL.) е от рода на лавровите растения. Достига 15 м височина, а родината му е Южно Мексико. Още ацтеките са го култивирали, а днес се отглежда почти във всички тропически страни, както и в ЮАР, Израел и Калифорния. Наименованието авокадо произлиза от думата ahuacatl, която на езика на ацтеките има няколко значения, между които и тестиси. При пристигането си в Мексико испанците преиначават думата на aguacate, а след това на avocado, което пък значи адвокат. За пръв път авокадото се споменава в испански писмени източници през 1519 г. А гуакамоле произлиза от думата ahuacamolli. С този израз ацтеките са наричали супата или соса от авокадо.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 3 зрели авокадо
  • 2 малки домата
  • 1 глава дребен лук, нарязан много на ситно или настърган
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • 1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семките
  • 2 с. л. кориандър или магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 2 пакета по 200 г тортиля чипс
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Авокадото се обелва и грубо се намачква с вилица.

  2. 2.

    Доматите се обелват, отстраняват им се семките и се нарязват на ситни кубчета.

  3. 3.

    Разбъркват се с вилица авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус. Готовото гуакамоле се сервира в купа с чипса.


Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари