Гуакамоле
Авокадото (Persea americana MILL.) е от рода на лавровите растения. Достига 15 м височина, а родината му е Южно Мексико. Още ацтеките са го култивирали, а днес се отглежда почти във всички тропически страни, както и в ЮАР, Израел и Калифорния. Наименованието авокадо произлиза от думата ahuacatl, която на езика на ацтеките има няколко значения, между които и тестиси. При пристигането си в Мексико испанците преиначават думата на aguacate, а след това на avocado, което пък значи адвокат. За пръв път авокадото се споменава в испански писмени източници през 1519 г. А гуакамоле произлиза от думата ahuacamolli. С този израз ацтеките са наричали супата или соса от авокадо.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 3 зрели авокадо
- 2 малки домата
- 1 глава дребен лук, нарязан много на ситно или настърган
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно, без семките
- 2 с. л. кориандър или магданоз, нарязан на ситно
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 пакета по 200 г тортиля чипс
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Авокадото се обелва и грубо се намачква с вилица.
- 2.
Доматите се обелват, отстраняват им се семките и се нарязват на ситни кубчета.
- 3.
Разбъркват се с вилица авокадото, доматите, лукът, чесънът, чушката, магданозът, подправя се с лимоновия сок и сол на вкус. Готовото гуакамоле се сервира в купа с чипса.