Gravad lax: домашно маринована сьомга с горчичен сос
La vie en rose - по-подходящо заглавие за тази рецепта едва ли ще се намери! Да ни прощава Едит Пиаф, но при вида на тази розова фантазия, човек моментално се сеща за нейния шансон. Собственоръчно мариновата сьомга е нещо обичайно за скандинавците. Наистина класика в жанра. Една идея за нещо по-специално по празниците. Пригответе рецептата 2 дни предварително.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 750 г филе от сьомга с кожата
- 50 мл сол
- 20 мл захар
- 4 с. л. нарязан пресен копър
- 1 ч. л. смлян бял пипер
- за соса:
- 3 с.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. мед
- 1 с.л. оцет
- 200 мл олио
- 2 с. л. нарязан копър
- сол на вкус
- бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Филето се проверява за останали костици. Кожата се набожда с нож на няколко места, за да може да проникне маринатата.
- 2.
Смесват се солта, захарта и пиперът. Рибата се поръсва обилно от всички страни със сместа, като се слага щедро и от копъра. Рибата се поставя в тавичка с неръждаемо покритие и се притиска с дъска за рязане и някаква тежест, например няколко неотворени консерви. Оставя се на стайна температура за 2-3 часа и се прибира в хладилника за 24-48 часа. От време на време рибата се обръща и се изхвърля отделилата се течност.
- 3.
Когато сьомгата е готова, се подсушава. Нарязва се на тънки парчета, като се внимава да не се реже от тъмното месо, което е близо до кожата. Кожата с останалото месо може да се нареже на тънки ивици по 2 см. и да се изпържи на силен огън, докато стане хрупкава.
- 4.
Приготвя се сосът, като се разбиват горчицата, оцетът и медът. Бавно на струйка се прибавя олиото, за да се получи консистенция, подобна на майонеза. Слагат се сол и пипер на вкус и нарязаният копър.
- 5.
Нарязаната маринована сьомга се поднася с лъжица от соса с препечени хлебчета.