Начало За нас Реклама Контакти

Гратиниран калкан

Снимка за Гратиниран калкан
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Въпреки опасенията за драстично намаляващата популация на черноморския калкан, понякога удивително вкусната риба се появява на щанда. Тогава е времето да я приготвите по тази традиционна балчишка рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 почистен калкан
  • 200 г гъби, нарязани на тънки филийки
  • 3 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 100 мл бяло вино
  • 100 мл рибен, миден или зеленчуков бульон
  • 2 с. л. нарязан пресен девесил
  • 2 с. л. трохи от бял хляб
  • 2 с. л. нарязани на ситно бадеми
  •  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се разтопява и в него се слагат гъбите. Разбъркват се, докато се изпари водата. Прибавя се брашното, разбърква се и се добавят виното и бульона. Щом сосът се сгъсти, се подправя със сол, черен пипер и девесил.

  • 2.

    Калканът се нарязва на парчета, посолява се, поръсва се с черен пипер и всяко парче се залива със соса. Поръсват се с трохите и бадемите и се слагат да се запекат на 190° С за 10 - 15 мин.

Ако не намерите калкан за тази рецепта, заменето го с лаврак, ципура или морски кефал. 

Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари