Гратиниран калкан
Въпреки опасенията за драстично намаляващата популация на черноморския калкан, понякога удивително вкусната риба се появява на щанда. Тогава е времето да я приготвите по тази традиционна балчишка рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 почистен калкан
- 200 г гъби, нарязани на тънки филийки
- 3 с. л. масло
- 1 с. л. брашно
- 100 мл бяло вино
- 100 мл рибен, миден или зеленчуков бульон
- 2 с. л. нарязан пресен девесил
- 2 с. л. трохи от бял хляб
- 2 с. л. нарязани на ситно бадеми
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се разтопява и в него се слагат гъбите. Разбъркват се, докато се изпари водата. Прибавя се брашното, разбърква се и се добавят виното и бульона. Щом сосът се сгъсти, се подправя със сол, черен пипер и девесил.
- 2.
Калканът се нарязва на парчета, посолява се, поръсва се с черен пипер и всяко парче се залива със соса. Поръсват се с трохите и бадемите и се слагат да се запекат на 190° С за 10 - 15 мин.
Ако не намерите калкан за тази рецепта, заменето го с лаврак, ципура или морски кефал.