Грахова супа със свински джолан
Никой не знае колко точно е стара холандската грахова супа, чиято рецепта тук е приготвена от Боб ван де Санде. Но още в забележителната готварска книга Boecxken от 1514 г. е описана супа от смачкан зелен грах, лук, шафран и кимион, сгъстена с трохи от хляб.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 2 големи глави лук
- 1 морков
- 2 стръка праз
- 2 стръка селъри
- 2 картофа
- 500 г свинско месо от джолана
- листата от няколко стръка селъри
- 500 г зелен грах
- 1 пушена наденица
- 100 г пушен бекон с кожата
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците и картофите се почистват, обелват се и се нарязват на малки кубчета.
- 2.
Джоланът се сварява на бавен огън в 2 л вода с част от листата от селъри и черен пипер. Месото се изважда от тенджерата, когато стане готово, и се нарязва на парченца.
- 3.
В бульона се сипва грахът и се оставя да заври. Когато грахът стане готов, се пюрира. Тогава се добавят зеленчуците и месото. Оставя се да къкри 15 мин., като се разбърква често. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 4.
В последния момент се добавя пушената наденица, нарязана на парчета. Накрая се гарнира с малко ситно нарязани листа от целина. Поднася се с ръжен хляб и пушен бекон.
- Шардоне без дъб Шардоне с дъб България/Европа
- Шардоне с дъб Нов свят Вионие
- Семийон Шабли
- Пино ноар Нов свят Каберне фран
- Мелник Мавруд
- Рубин Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят
- Каберне совиньон Европа/България Червено Италия
- Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано Червено Рона
- Червено Франция Пеи Д' Ок Рибера дел Дуеро, Торо
- Червено Испания Червено Португалия
- Червено Австрия