Голяма сарма с ориз и пиле
Близкоизточните внушения на сармата-великан обещават на всеки екзотично и вълнуващо кулинарно приключение.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 с. л. пречистено масло
- 80 г фиде
- 200 г печено или сварено пилешко месо
- 4 сушени кайсии, нарязани
- 2 с. л. кашу
- 300 г ориз
- 500 мл зеленчуков бульон или вода
- 4 ръчни кори за баница
-
1 с. л. пречистено масло за корите
Начин на приготвяне
- 1.
В загрятото масло се слага лукът и се запържва 2-3 мин. Добавя се фидето и се разбърква, докато стане златисто на цвят. Слагат се месото, кайсиите и кашуто. Разбъркват се. Сипва се оризът. Налива се бульонът, подправя се със сол на вкус, покрива се с капак и щом заври, се оставя да къкри 15 мин.
- 2.
Отстранява се от огъня и се оставя 20 мин., без да се маха капакът. Добавя се месото и се разрохква.
- 3.
Корите се намазват с масло и се слагат една върху друга в тиган с незалепващо покритие, така че краищата да висят навън. В средата се сипва оризът и върху него се прихлупват краищата на корите. Намазва се с масло и се слагат на тих огън под капак за 10 мин., докато се зачерви отдолу. Обръща се върху чиния и пак се слага в тигана да се зачерви и от другата страна. Сервира се нарязана на парчета с цедено мляко.