Гнездо от пилешка кайма с жито
Помните ли приключенията на Пипи Дългото Чорапче? На едно място тя разказва на приятелите си Томи и Аника за един китаец, който правел лястовичи гнезда. Като малък много се чудех какъв ли вкус ще имат тези гнезда и нещо хич не ме блазнеше китайската кухня. Предполагам, че и повечето от вашите дечица, ако четат изобщо и ако са имали късмета да прочетат "Пипи", са си мислили нещо подобно. Е, нашите гнезда не са лястовичи, но пък и не са от неясен китайски произход. Освен това представляват една много вкусна, здравословна и атрактивна рецепта за малките палавници, които всеки ден искат нещо ново.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ пиле
- 1 морков, нарязан на едро
- 1 парче целина, нарязана на едро
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидка пресован чесън
- 2 с. л. меко масло
- 200 г / 1 ч. ч. сварено жито
- 1 яйце
- ½ ч. л. мащерка
- ½ ч. л. майорана
- 3 ч. л. олио
- 1 белтък
- сол на вкус
- за гарнитура и украса:
- варени яйца от пъдпъдък
- зелена салата
- краставица
- доматчета
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се сварява с моркова и целината и се обезкостява. Месото се пасира заедно с житото.
- 2.
Към получената кайма се прибавят яйцето, лукът, чесънът, маслото и подправките.
- 3.
От сместа се правят топки с вдлъбнатина по средата. Получените гнезда се намазват с белтък и се поръсват с галета. Пекат се в намазана с олио тавичка, докато се стегнат. Готовите гнезда се слагат върху "трева" от краставица и зелена салата и се пълнят с пъдпъдъчи яйца.