Начало За нас Реклама Контакти

Гнездо от пилешка кайма с жито

Снимка за Гнездо от пилешка кайма с жито
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна

Помните ли приключенията на Пипи Дългото Чорапче? На едно място тя разказва на приятелите си Томи и Аника за един китаец, който правел лястовичи гнезда. Като малък много се чудех какъв ли вкус ще имат тези гнезда и нещо хич не ме блазнеше китайската кухня. Предполагам, че и повечето от вашите дечица, ако четат изобщо и ако са имали късмета да прочетат "Пипи", са си мислили нещо подобно. Е, нашите гнезда не са лястовичи, но пък и не са от неясен китайски произход. Освен това представляват една много вкусна, здравословна и атрактивна рецепта за малките палавници, които всеки ден искат нещо ново.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • ½ пиле
  • 1 морков, нарязан на едро
  • 1 парче целина, нарязана на едро
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидка пресован чесън
  • 2 с. л. меко масло
  • 200 г / 1 ч. ч. сварено жито
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. майорана
  • 3 ч. л. олио
  • 1 белтък
  •   сол на вкус
  • за гарнитура и украса:
  •   варени яйца от пъдпъдък
  •   зелена салата
  •   краставица
  •   доматчета

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се сварява с моркова и целината и се обезкостява. Месото се пасира заедно с житото.

  2. 2.

    Към получената кайма се прибавят яйцето, лукът, чесънът, маслото и подправките.

  3. 3.

    От сместа се правят топки с вдлъбнатина по средата. Получените гнезда се намазват с белтък и се поръсват с галета. Пекат се в намазана с олио тавичка, докато се стегнат. Готовите гнезда се слагат върху "трева" от краставица и зелена салата и се пълнят с пъдпъдъчи яйца.


Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари