Гьоза
Японски специалитет от тесто, който може да се приготви с различни видове плънки – зеленчукова, месна, с морски дарове. В случая рецептата включва смляно свинско месо, овкусено с лук, малко чесън, соев сос и джинджифил.
СъставНеобходими продукти за 30 броя
- за тестото:
- 250 г брашно
- 170 мл вода
- за плънката:
- 200 г смляно свинско месо
- 1 ч. ч. зеле, нарязано на тънко
- ½ ч. ч. праз лук или зелен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, ситно скълцана
- 1 с. л. джинджифил, настърган
- 1 ч. л. саке
- 2 с. л. соев сос
- 3-4 капки сусамово олио
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 6 с. л. олио за пържене
- за соса:
- 10 с. л. соев сос
- 10 с. л. оризов оцет
Начин на приготвяне
- 1.
От брашното и водата се замесва меко тесто, което не бива да лепне. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да постои 20 мин.
- 2.
Зелето се поръсва със сол и се оставя да постои 5 мин. Изстисква се, за да се отдели водата.
- 3.
Месото се смесва със зелето, лука, чесъна, джинджифила, сакето, соевия сос, сусамовото олио и малко черен пипер на вкус.
- 4.
Тестото се разделя на 30 топчици. Всяка се разточва на кръг, в средата се поставя по лъжичка от плънката, а краищата леко се навлажняват с вода. Кръгът се прегъва на две. Краищата на получения полукръг се прегъват на 5 места. Пълнените гьоза се поставят на набрашнена дъска с плънката надолу и нагънатите краища нагоре.
- 5.
Слагат да се изпържат само отдолу в сгорещеното олио. Щом порозовеят се налива толкова вода, че да се покрият наполовина. Трябва да се внимава, защото мазнината пръска. Използва се капак, докато спре пръскането, който след това се отстранява. Когато водата изври, гьоза се поставят в чиния и се сервират със соса.
- 6.
За соса се смесват оцетът и соевият сос. Гьоза се ядат горещи, потопени в соса.
ВАРИАЦИИ - Вместо със свинско месо опитайте с пилешко или скариди.