Гаспачо с хляб
За горещите летни дни "Меню" ви предлага традиционната испанска супа гаспачо. Пресните зеленчуци, пикантността на лютите чушлета и питателният пълнозърнест хляб ще ви осигурят един здравословен и вкусен обяд.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филии хляб без брашно
- 500 мл ледена вода
- 1 кг домати
- 300 г краставици
- 1 червена чушка
- ½ зелена чушка, по желание
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за гарниране:
- ½ краставица, нарязана на малки кубчета
- ½ червена чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 2 с. л. босилек, нарязан на ситно
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 ч. л. зехтин
- няколко ледени кубчета
Начин на приготвяне
- 1.
Кората на хляба се изрязва, нарязва се на кубчета и се залива с 200 мл от водата. Оставя се да постои 5 мин.
- 2.
Доматите се обелват, нарязват се на четвъртини, отстранява се семето и се нарязват на ситно. Краставиците се обелват, срязват се по дължина, отстранява се семето и се нарязват на ситно. Чушката се почиства от семето и се нарязва на ситно.
- 3.
Смесват се хлябът, чушката, доматите, краставица, почистената от семето зелена люта чушка, чесънът, зехтинът и лимоновият сок. Пасират се леко с останалата ледена вода, но сместа не бива да е кремообразна. Слага се в хладилника до сервирането.
- 4.
За гарниране се прави салца от ситно нарязаните краставици, лютата чушка, лимонов сок и зехтин.
- 5.
Супата се сервира с ледени кубчета, лъжица от салцата и струйка зехтин.