Франкфуртски венец
Запалените по майсторските десерти ще са доволни от тази рецепта за сладкиш с тържествената форма на корона. Впрегнете усилия и умения, за да се насладите на чудесния десерт обвит с пухкав крем и хрупкав крокан, допълнен с вкуса на ароматен марципан.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блата:
- 200 г меко краве масло
- 200 г захар
- 6 яйца
- 2 ч. л. настъргана кора от лимон
- 2 ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. нишесте
- 1 с. л. бакпулвер
- 1 с. л. краве масло за формата
- 1 с. л. галета за формата
- 100 мл ром за сиропиране
- коктейлни череши или грозде за гарниране
- 1 карамбола за гарниране, по желание
- за крема:
- 3 жълтъка
- 100 мл вода
- 1/2 ч.ч. захар
- 200 г меко краве масло
- за марципановия пълнеж:
- 200 г марципан
- 4 с. л. портокалов ликьор или ром
- за кайсиевата глазура:
- 200 г конфитюр от кайсии
- 1 с.л. ром или коняк
- за крокана:
- 1 ч. ч. захар
- 4 с. л. вода
- 1 ч. ч. бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
Дълбока пръстеновидна форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с галета.
- 2.
Смесват се пресятото брашно, нишестето и бакпулверът.
- 3.
Маслото се разбива със захарта на крем и се добавят едно по едно яйцата. Слагат се лимоновата кора и брашнената смес. Тестото се сипва във формата и се пече в загрята фурна на 180°С около 50 мин. Фурната се изключва и формата се оставя още 10 мин. вътре, след което се изважда да изстине.
- 4.
Захарта и водата за крема се слагат да заврат. След като поврат 3-4 мин. горещият захарен сироп се налива на тънка струйка в жълтъците, при непрекъснато разбиване. Маслото се разбива на крем и в него се прибавя лъжица по лъжица от жълтъците, като се разбърква непрекъснато.
- 5.
Марципанът се размесва с вилица с ликьора. Ако е много гъст, може да се добави малко вода.
- 6.
Конфитюрът се слага да се затопли в малък тиган заедно с алкохола.
- 7.
Кроканът се приготвя, като захарта се слага да заври с водата, докато се карамелизира леко. Прибавят се бадемите, разбъркват се и се сипват върху тавичка, застлана с хартия за печене. Когато се втвърди, кроканът се счуква или се пуска да се смели грубо в кухненски робот.
- 8.
Изстиналият блат се нарязва хоризонтално на 3 слоя. Първият се сиропира с 1/3 от рома и се намазва с кайсиевата глазура. Вторият се сиропира отново и се намазва с марципановия пълнеж.
- 9.
Целият сладкиш се намазва с крема и се поръсва обилно с крокан. Отгоре се шприцоват няколко розички от крема и се украсява с черешите и резените карамбола.