Начало За нас Реклама Контакти

Франкфуртски венец

Снимка за Франкфуртски венец
150
Време за приготвяне: 150 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Запалените по майсторските десерти ще са доволни от тази рецепта за сладкиш с тържествената форма на корона. Впрегнете усилия и умения, за да се насладите на чудесния десерт обвит с пухкав крем и хрупкав крокан, допълнен с вкуса на ароматен марципан.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блата:
  • 200 г меко краве масло
  • 200 г захар
  • 6 яйца
  • 2 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. нишесте
  • 1 с. л. бакпулвер
  • 1 с. л. краве масло за формата
  • 1 с. л. галета за формата
  • 100 мл ром за сиропиране
  •   коктейлни череши или грозде за гарниране
  • 1 карамбола за гарниране, по желание
  • за крема:
  • 3 жълтъка
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч.ч. захар
  • 200 г меко краве масло
  • за марципановия пълнеж:
  • 200 г марципан
  • 4 с. л. портокалов ликьор или ром
  • за кайсиевата глазура:
  • 200 г конфитюр от кайсии
  • 1 с.л. ром или коняк
  • за крокана:
  • 1 ч. ч. захар
  • 4 с. л. вода
  • 1 ч. ч. бадеми

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дълбока пръстеновидна форма за кекс се намазва с масло и се поръсва с галета.

  2. 2.

    Смесват се пресятото брашно, нишестето и бакпулверът.

  3. 3.

    Маслото се разбива със захарта на крем и се добавят едно по едно яйцата. Слагат се лимоновата кора и брашнената смес. Тестото се сипва във формата и се пече в загрята фурна на 180°С около 50 мин. Фурната се изключва и формата се оставя още 10 мин. вътре, след което се изважда да изстине.

  4. 4.

    Захарта и водата за крема се слагат да заврат. След като поврат 3-4 мин. горещият захарен сироп се налива на тънка струйка в жълтъците, при непрекъснато разбиване. Маслото се разбива на крем и в него се прибавя лъжица по лъжица от жълтъците, като се разбърква непрекъснато.

  5. 5.

    Марципанът се размесва с вилица с ликьора. Ако е много гъст, може да се добави малко вода.

  6. 6.

    Конфитюрът се слага да се затопли в малък тиган заедно с алкохола.

  7. 7.

    Кроканът се приготвя, като захарта се слага да заври с водата, докато се карамелизира леко. Прибавят се бадемите, разбъркват се и се сипват върху тавичка, застлана с хартия за печене. Когато се втвърди, кроканът се счуква или се пуска да се смели грубо в кухненски робот.

  8. 8.

    Изстиналият блат се нарязва хоризонтално на 3 слоя. Първият се сиропира с 1/3 от рома и се намазва с кайсиевата глазура. Вторият се сиропира отново и се намазва с марципановия пълнеж.

  9. 9.

    Целият сладкиш се намазва с крема и се поръсва обилно с крокан. Отгоре се шприцоват няколко розички от крема и се украсява с черешите и резените карамбола.


Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари