Fish and chips
Често британската кухня се описва с едно-единствено ястие и това са пържените риба и картофи. Те са навсякъде - по улиците и по домовете, а сега вече могат да завладеят и вашата кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от треска по 200 г
- 4 едри червени картофа
- олио за пържене на маслена баня
- 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
- ½ с. л. бакпулвер
- ½ ч. л. смляна морска сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 яйце
- 200 мл ледена газирана вода
- ½ ч. ч. оризово брашно
- за сос тартар:
- 250 г лека майонеза
- 1 с. л. каперси, ситно нарязани
- 2 с. л. кисели краставички, ситно нарязани
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. табаско
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата риба се срязват наполовина под ъгъл.
- 2.
Картофите се обелват и се нарязват на резени. Олиото се сипва във висок съд с кошница, като трябва да бъде на слой от поне 7 см. Загрява се на 150° С. Слагат се картофите за 3 мин. и се отцеждат. Оставят се да изстинат.
- 3.
За соса всички продукти се смесват и се слага в хладилника.
- 4.
Брашното се слага в купа и се разбърква с бакпулвера, солта и пипера. Сипват се газираната вода и яйцето и се разбърква с телена бъркалка. Слагат се 2-3 бучки лед.
- 5.
Олиото се загрява на 185° С. Картофите се връщат в кошницата да се пържат за втори път.
- 6.
Рибата се овалва в оризовото брашно и се топва в тестото. Отцежда се и се пуска в олиото върху картофите. Пържат се заедно 4-5 мин. Отцеждат се. Слагат се върху решетка, за да останат хрупкави. Поднасят се във фунийка от вестник със соса, поръсени с морска сол.