Филе от токачка със сладко-кисел сос
Токачка или филета от токачка вече се намира в някои най-големи наши вериги. Но ястието може да се приготви и с филета от хубаво пиле (най-добре селско или свободно гледано във ферма). Рецептата на пловдивският кулинарен маг Ники Боруков от Сол и пипер е лесна за приготвяне и изключително ефектна, особено за по-специална вечеря.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от токачка
- 150 г кускус
- 150 г зелена леща
- 30 мл зехтин с аромат на трюфел
- 4 свежи листа от зелена салата
- зехтин
- мащерка
- 20 г пармезан, настърган на люспи
- сол
- за сладко-киселия сос:
- 150 г манго
- 60 г мед
- балсамов оцет на вкус
- сок от лимон на вкус
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за соса се слагат да врат заедно, след което се пасират до получаване на чист хомогенен сос.
- 2.
Лещата и кускусът се сваряват до готовност поотделно с няколко стръка мащерка, отцеждат се, смесват се и се подправят с малко зехтин, сол и пармезан.
- 3.
Филето от токачка се изпича на скара или грил тиган и след като е готово, се нарязва на ивици, аранжира се в листата от салата, посолява се леко и се залива със соса и трюфеловия зехтин. Сервира се заедно с гарнитурата от леща и кускус.