Филе от лаврак от Санторини
По гръцките острови рибата, най-често уловена същия ден, се приготвя възможно най-семпло и натурално. Лавракът, особено дивият, е с много вкусно месо, а сварен на пара, както е в тази рецепта на шеф Димитър Клаклов, той е есенция на здравословната и полезна храна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг филета от лаврак (филетата от 4 риби по 300-350 г всяка)
- 200 г тиквичка, съвсем млада, нарязана на лентички с картофобелачката
- 5-6 стръка бял риган
- 12 листенца пресен босилек
- 200 г картофи, сварени
- 80 г мариновани сушени домати
- 2 с. л. зехтин
- хималайска сол на вкус
- за брускетата:
- 4 филийки франзела
- 1 с. л. босилково песто
-
4 чери доматчета
Начин на приготвяне
- 1.
Рибните филета се посоляват на вкус, навиват се на руло, в което се слага от тиквичката и от сушените домати и се сваряват на пара за 10 мин. като във водата за парата се пуска риганът.
- 2.
Предварително сварените картофи се нарязват на шайби, посоляват се на вкус и се сотират в зехтина по 3-4 мин. от всяка страна.
- 3.
За брускетите филийте се намазват с пестото и се запичат в предварително загрята на 180° С фурна за 7 мин. Украсяват се с чери доматите.