Филе от калкан с охлюви и пюре от боб
Изтънчената майсторска рецепта на шеф Пламен Петров обещава истинско декадентско удоволствие с една от най-ценените и все по-редки черноморски риби - калкана.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 - 650 г филе от калкан
- 150 г ядки от охлюви
- 30 г краве масло
- 30 мл зехтин
- чесън нарязан на ситно
- 5-6 г магданоз
- 5-6 г копър
- 1 щипка сухо чили
- мащерка
- сол и бял пипер на вкус
- за крокетите:
- 100 г печен патладжан
- 4 минимоцарели
- 20 г сушени домати
- риган, сол и черен пипер на вкус
- магданоз
- 10 маслини без костилки
- 1 с. л. галета
- пюре от чесън на върха на ножа
- 1 жълтък
- 1 белтък, брашно и галета за паниране
- за пюрето от боб:
- 150 г смилянски боб, накиснат за няколко часа във вода
- 1 глава лук
- 1 средно голям морков
- сол
- суха сладка чушка
- пресен девесил
- 10 мл винен оцет
- 10 мл зехтин, овкусен с чесън
- за крем соса от коприва:
- 400 г коприва
- 40 г краве масло
- 60 мл сметана 35%
- сол
- чесън
- 60 мл рибен бульон
- за цветовете от тиквички:
- 8 цвята от тиквички
- брашно
- темпура
-
олио за пържене
Начин на приготвяне
- 1.
Накиснатият боб се поставя в тенджера със студена вода и се вари заедно с ароматните корени и сухата червена чушка до готовност. Към края се посолява и се вари около 10 мин., до разваряване. Изцежда се от водата и се пасира. С помощта на пластмасова шпатула се минава през сито, за да се отделят ципите. Прибавят се нарязаният на ситно девесил, оцетът и чесновият зехтин.
- 2.
Патладжанът се обелва и се накълцва с нож на ситно, след това се поставя в цедка, за да се изцеди от сока. Добавят се останалите съставки без тези за панирането и се овкусява. Оформят се топчета по 30 г и се панират последователно в брашно, белтък и галета. Изпържват се в маслена баня на 175 - 180° С.
- 3.
Охлювите се запържват леко на слаб огън заедно с маслото, зехтина, чесъна, нарязан на тънки филийки, солта, магданоза, копъра и сухото чили. Изваждат се от тигана и в същата мазнина се запържват рибните филета от двете страни, като се добавя и прясна мащерка. Държат се на топло или преди сервиране се допичат в загрята фурна за около 2-3 минути.
- 4.
За крем соса се използва попарена в кипяща вода коприва, която след това се слага в студена вода и лед. Изцежда се и се запържва в масло за около 2 мин. Добавят се сметаната и малко бульон и се вари до сгъстяване. Пасира се с пасатор и се доувкусява. Цветът от тиквички се разрязва на две по дължина и с четка се намазва със студена вода, поръсва се с брашно и накрая пак с четка се намазва с темпурата и се пържи в маслена баня.