Фарфале с гъби и лимон
Фарфале буквално означава пеперуди и няма как да не се съгласите, че приготвено с този вид паста, ястието обира точките по красота. А и е напълно постно, така че е повече от подходящо за този период.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пресни или сушени гъби пачи крак
- 2 с. л. зехтин
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- нарязана люта чушка на вкус
- 4 с. л. пълнозърнеста горчица
- 100 мл зеленчуков бульон
- 500 г фарфале
- 4 с. л. нарязан на ситно магданоз
- кората на 1 лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чесънът и лютата чушка се запържват съвсем леко в зехтина, прибавят се гъбите и се разбъркват 2–3 мин., след което се сипват горчицата и бульонът. Ако се използват сушени гъби, се накисват предварително за 20 мин. в гореща вода. Сместа се оставя да ври, докато течността почти се изпари. Прибавят се магданозът и кората от лимона. Подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
- 2.
Пастата се сварява според указанията на опаковката в подсолена вода с 1 с.л. зехтин. Отцежда се, разбърква се с приготвената смес и се сервира.
Вариации:
1. Добавете 100 г сметана за повече плътност на соса.
2. Заменете гъбите с тиквички или патладжани.
3. Добавете шепа кедрови ядки.