Фагри печено в сол с лимонов сос
Финото месо на фагрито идеално запазва своята сочност в кората от сол, а цитрусовите и билковите аромати засилват естественото морско ухание на вкусната риба
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 голямо или 2 по-малки фагри
- 1 кг едра морска сол
- 3 с. л. брашно
- 3 белтъка
- 2 с. л. фино настъргана кора от лимон
- 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
- 1 ч. л. листа от мащерка
- 1 лимон
- 3 стръка мащерка
- 5 стръка магданоз
- за соса:
- 60 мл лимонов сок
- 1 с. л. портокалов сок
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 200 мл зехтин
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства, измива се и се подсушава добре.
- 2.
В купа се смесват солта, брашното, леко разбитите белтъци, лимоновата, портокаловата кора и листата от мащерка. Ако има нужда се добавят 1-2 с. л. студена вода, за да стане сместа по-пластична и компактна.
- 3.
Вътрешността на рибата се напълва с резени лимон, стръкове мащерка и магданоз.
- 4.
Дъното на тавичка се застила с хартия за печене. Отгоре се слага слой от ароматната сол, поставят се рибите и се покриват с останалата сол. Главите и опашките може да се оставят непокрити.
- 5.
Пекат във фурна, загрята на 220° С за 40 мин., ако са по-малки рибите, и 60 мин. за по-едри от 800 г - 1 кг. Оставят се да постоят 10 мин., преди да се разчупи солената кора и да се сервират.
- 6.
За соса всички продукти се пасират заедно. Рибата се поднася с топъл хляб и соса.