Ескаливада
Това просто ястие от Каталуния и Арагон се сервира топло или на стайна температура с препечен хляб, обикновено като добавка към печено месо или риба.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 твърди домата
- 2 средни патладжани
- 3 червени чушки
- 2 глави лук
- 1 глава чесън
- 100 мл студено пресован зехтин
- 12 филенца аншоа
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Фурната се загрява на 170° С.
- 2.
Патладжаните се нарязват на половина по дължина и се намазват със зехтин. По кората се правят малки прорези, за да не се разцепва, докато се готвят.
- 3.
Лукът се обелва и се слага в тавата заедно с чушките и цялата глава чесън. Пече се във фурната около 1 час, като зеленчуците се обръщат след 30 мин.
- 4.
След 1 час се слагат доматите в тигана и се пекат, докато всички зеленчуци станат готови - още 20 до 30 минути.
- 5.
Зеленчуците се изваждат от фурната и се охлаждат. Чушките и патладжаните се обелват. Всички зеленчуци се нарязват на ивици и се сервират с аншоата и поръсени със сол и зехтин.