Есенно къри с тиква
Рецептата за ароматното тиквено ястие донесе на своята създателка Лили Тончева наградата от поредния кръг от кулинарния конкурс на списание МЕНЮ.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- зехтин
- червен пипер
- къри
- 2-3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- парче тиква
- 3 моркова
- червена и зелена чушка
- 1 консерва кокосово мляко
- ½ стрък праз лук
- сол
- магданоз
- кускус за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Измиват се всички зеленчуци и се нарязват - тиквата, морковите и чушките на кубчета, лукът на лентички, а празът - на кръгчета.
- 2.
В подходящ тиган с незалепващо покритие се слага зехтинът да се сгорещи. При непрекъснато разбъркване се прибавят червеният пипер, кърито, чесънът и лукът, за да овкусят добре мазнината. Изсипват се парчетата тиква и морковите и се разбърква около 2 мин., след което се добавят и чушките. Задушават се до полуготовност.
- 3.
Към зеленчуците се добавя кокосовото мляко. Посолява се на вкус. Ястието се захлупва и се оставя на слаб огън да къкри.
- 4.
Празът се добавя малко преди кърито да се свали от огъня, за да остане леко хрупкав. Поръсва се с магданоза.
- 5.
Сервира се с гарнитура от кускус.