Начало За нас Реклама Контакти

Доро уот

Снимка за Доро уот
50
Време за приготвяне: 50 минути + 30 минути за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Смята се, че тази свръхароматна пилешка яхния е най-популярното ястие в Етиопия и Еритрея. И има защо!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 пиле, нарязано на парчета
  2. 2 с. л. лимонов сок
  3. ½ ч. л. сол
  4. 2 с. л. фъстъчено олио
  5. 2 глави лук, ситно нарязани
  6. 2 с. л. масло
  7. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  8. 1 с. л. пресен джинджифил, настърган
  9. ½ ч. ч. бербере
  10. 50 мл червено вино
  11. 1 ч. ч. вода
  12. 4 твърдо сварени яйца
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лимоновият сок се смесва със солта. Парчетата пиле се намазват със сместа и се оставят да постоят 30 мин.

  2. 2.

    Олиото се загрява и се добавя лукът. Разбърква се на умерен огън 4-5 мин. Добавят се маслото, чесънът, джинджифилът и бербере. Разбърква се на слаб огън 5 мин. Наливат се виното и водата и щом сосът заври, се оставя за 3-4 мин. да започне да се сгъстява.

  3. 3.

    Слага се пилето, разбърква се, покрива се с капак и се оставя да къкри 15 мин.

  4. 4.

    Яйцата се набождат с вилица и се добавят към ястието. Вари се до омекване на месото – 15 - 30 мин. Сервира се върху инджера.
     


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари