Доро уот
50
Време за приготвяне: 50 минути + 30 минути за мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино
Смята се, че тази свръхароматна пилешка яхния е най-популярното ястие в Етиопия и Еритрея. И има защо!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле, нарязано на парчета
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. фъстъчено олио
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 2 с. л. масло
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 с. л. пресен джинджифил, настърган
- ½ ч. ч. бербере
- 50 мл червено вино
- 1 ч. ч. вода
-
4 твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне
- 1.
Лимоновият сок се смесва със солта. Парчетата пиле се намазват със сместа и се оставят да постоят 30 мин.
- 2.
Олиото се загрява и се добавя лукът. Разбърква се на умерен огън 4-5 мин. Добавят се маслото, чесънът, джинджифилът и бербере. Разбърква се на слаб огън 5 мин. Наливат се виното и водата и щом сосът заври, се оставя за 3-4 мин. да започне да се сгъстява.
- 3.
Слага се пилето, разбърква се, покрива се с капак и се оставя да къкри 15 мин.
- 4.
Яйцата се набождат с вилица и се добавят към ястието. Вари се до омекване на месото – 15 - 30 мин. Сервира се върху инджера.
Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари