Начало За нас Реклама Контакти

Доматена яхния

Снимка за Доматена яхния
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Домати, лук и чушки – тази българска зеленчукова троица е основата на безброй родниманджи, но, изглежда, постните яхнии са създадени специално, за да заблестят всичките й вкусови качества. А бамята е абсолютният разкош.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 5 глави лук
  2. 4 с. л. олио
  3. 1 с. л. червен пипер
  4. 5 зелени месести чушки, едро нарязани
  5. 5 средни домата, обелени и нарязани на кубчета
  6. 100 г бамя
  7. 1 ч. л. чубрица
  8. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  9.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Едната глава лук се нарязава на ситно, а останалите - на полумесеци.

  2. 2.

    Олиото се загрява и в него се запържва ситно нарязният лук, докато леко порозовее. Добавя се червеният пипер и веднага се слагат чушките и бамята. Разбъркват се 1-2 мин. Прибавя се останалият лук, разбърква се 1-2 мин. Слагат се доматите, налива се ½ ч. ч. гореща вода, ако доматите не са достатъчно сочни, се разбъркват. Ястието се посолява и се слага да ври 10 мин. с полуотворен капак, за да може течността да се изпарява.

  3. 3.

    Добавя се чубрицата и се вари още 10 мин. Прибавя се магданозът, разбърква се и се сервира с пресен хляб
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари