Доматена яхния
Домати, лук и чушки – тази българска зеленчукова троица е основата на безброй родниманджи, но, изглежда, постните яхнии са създадени специално, за да заблестят всичките й вкусови качества. А бамята е абсолютният разкош.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 5 глави лук
- 4 с. л. олио
- 1 с. л. червен пипер
- 5 зелени месести чушки, едро нарязани
- 5 средни домата, обелени и нарязани на кубчета
- 100 г бамя
- 1 ч. л. чубрица
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Едната глава лук се нарязава на ситно, а останалите - на полумесеци.
- 2.
Олиото се загрява и в него се запържва ситно нарязният лук, докато леко порозовее. Добавя се червеният пипер и веднага се слагат чушките и бамята. Разбъркват се 1-2 мин. Прибавя се останалият лук, разбърква се 1-2 мин. Слагат се доматите, налива се ½ ч. ч. гореща вода, ако доматите не са достатъчно сочни, се разбъркват. Ястието се посолява и се слага да ври 10 мин. с полуотворен капак, за да може течността да се изпарява.
- 3.
Добавя се чубрицата и се вари още 10 мин. Прибавя се магданозът, разбърква се и се сервира с пресен хляб