Доматена крем супа с фъстъци и овесени крекери
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 малка люта зелена чушка, ситно нарязана
- 2 с. л. зехтин
- 600 г пресни домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. доматено пюре
- 500 мл зеленчуков бульон
- 100 г запечени белени фъстъци или 2 с. л. фъстъчено масло
- за крекерите:
- 2 ч. ч. фини овесени ядки
- 2 с. л. сусам
- 1 ч. л. морска сол
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 50 мл зехтин
- 100 мл гореща вода
-
3-4 листа розмарин, ситно нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се счуква в хаванче или се смила заедно с чесъна, джинджифила и чушката.
- 2.
Сместа се разбърква в загретия зехтин, докато стане ароматна. Добавят се доматите и доматеното пюре, разбъркват се. Наливат се 500 мл вряща вода и се прибавя бульонът. Супата се оставя да поври 10 - 15 мин., докато се сгъсти.
- 3.
Фъстъците се счукват в хаванче или се смилат. Добавят се към супата и се разбъркват 2-3 мин. Супата може да се пасира или по желание да се остави с по-груба структура.
- 4.
За крекерите овесените ядки и сусамът се слагат в кухненския робот, за да станат още по-фини, и се смесват със солта и содата. Сипват се зехтинът и водата и се оформя топка. Разточва се върху лист хартия за печене на пласт с дебелина 2-3 мм. Нарязва се на бисквити, които се изпичат в загрята фурна на 180˚ С за около 20 мин. Сервират се със супата.