Начало За нас Реклама Контакти

Домашно пушена скумрия

Снимка за Домашно пушена скумрия
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пушената риба е вкусно нещо. Кой знае защо е наложено мнението, че единственият начин да я опитаме е да си я купим от магазина. Но ето че Ивелина Иванова ни представя един чудесен начин да си опушим риба в домашни условия. Разбира се, за тази цел трябва да имаме подходящия уок с решетка и капак и особено важно - мощен абсорбатор, защото рибният пушек е с особено силен аромат, който не се харесва на всички. Но резултатът си струва "рисковете". По този начин могат да се приготвят и други видове риба като паламуд, пъстърва, карагьоз, херинга... Задължително условие е рибата да е много прясна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 средни пресни скумрии
  2. 4 с. л. зелен чай
  3. 4 с. л. суров ориз
  4. 1½ с. л. кафява захар
  5. за люто–киселия сос:
  6. 200 мл оризов оцет
  7. 4 с. л. захар
  8. 2 люти чушки, нарязани на дълги ивички
  9. 1 с. л. запечен сусам, по желание
  10.  зелен лук за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Филетата на рибите се отделят. Всяко филе се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.

  2. 2.

    Лист алуминиево фолио се сгъва на две и се слага на дъното на уок. Върху фолиото се сипват чаят, оризът и захарта. В уока се поставя метална решетка, която се намазва с олио. Подреждат се парчетата риба с кожата надолу. Затваря се плътно с капак.

  3. 3.

    Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин.

  4. 4.

    За соса захарта се слага в оцета и се загрява на силен огън, докато се стопи. Добавят се чушките и се вари 6-7 мин., докато се редуцира и сгъсти. Добавя се и сусамът.

  5. 5.

    Рибата се поднася топла със соса и зеления лук.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Септ. 2012
Още подобни рецепти
Коментари