Домашно пушена скумрия
Пушената риба е вкусно нещо. Кой знае защо е наложено мнението, че единственият начин да я опитаме е да си я купим от магазина. Но ето че Ивелина Иванова ни представя един чудесен начин да си опушим риба в домашни условия. Разбира се, за тази цел трябва да имаме подходящия уок с решетка и капак и особено важно - мощен абсорбатор, защото рибният пушек е с особено силен аромат, който не се харесва на всички. Но резултатът си струва "рисковете". По този начин могат да се приготвят и други видове риба като паламуд, пъстърва, карагьоз, херинга... Задължително условие е рибата да е много прясна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средни пресни скумрии
- 4 с. л. зелен чай
- 4 с. л. суров ориз
- 1½ с. л. кафява захар
- за люто–киселия сос:
- 200 мл оризов оцет
- 4 с. л. захар
- 2 люти чушки, нарязани на дълги ивички
- 1 с. л. запечен сусам, по желание
-
зелен лук за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Филетата на рибите се отделят. Всяко филе се нарязва на две части. Посоляват се с морска сол.
- 2.
Лист алуминиево фолио се сгъва на две и се слага на дъното на уок. Върху фолиото се сипват чаят, оризът и захарта. В уока се поставя метална решетка, която се намазва с олио. Подреждат се парчетата риба с кожата надолу. Затваря се плътно с капак.
- 3.
Тиганът се слага на силен огън. Щом започне за пуши, котлонът се намалява на умерена температура. Филетата се опушват 10 - 12 мин.
- 4.
За соса захарта се слага в оцета и се загрява на силен огън, докато се стопи. Добавят се чушките и се вари 6-7 мин., докато се редуцира и сгъсти. Добавя се и сусамът.
- 5.
Рибата се поднася топла със соса и зеления лук.