Домашно маринована сьомга с джин и горчица
Винаги е по-вкусно сам да приготвиш храната си, вместо да разчиташ на магазините. Та къде ще можеш да намериш фино маринована сьомга с ухание на хвойна, мед и индийски подправки?
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г прясно филе от сьомга с кожата
- 2 с. л. смляна морска сол
- 2 с. л. мед
- ½ ч. л. куркума
- ½ ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. счукани семена от копър
- 2 с. л. мека горчица
- 1 с. л. джин
- ½ ч. л. счукани плодове от хвойна
- 4 с. л. копър, едро нарязан
- за соса:
- 2 с. л. горчица
- 2 ч. л. мед
- 2 с. л. бял балсамов оцет
- 10 с. л. олио или лек зехтин
-
2 с. л. копър, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се обезкостява внимателно.
- 2.
Смесват се солта, медът, куркумата, семената от копър, горчицата, джинът и хвойната.
- 3.
Пластмасова дъска се облича с прозрачно фолио, поставя се в тавичка и върху дъската се слага рибата. Със сместа за мариноване се намазва добре филето. Покрива се плътно с пресния копър. Отгоре се поставя друга дъска, облечена с фолио. Притиска се с нещо тежко, например неотворени консерви или пакети със сол, за да се пресова рибата. Оставя се да се маринова между 48 и 72 часа. След първите 24 часа дъската се повдига и се поставя под лек наклон, за да може отделените сокове от рибата да се оттичат в тавата.
- 4.
За соса всички продукти се разбиват с тел до получаване на фина емулсия.
- 5.
Рибата се разопакова, отстранява се копърът и филето се нарязва диагонално на фини резенчета с дълъг много остър нож. Поднася се със соса върху празени тиганици или върху препечен хляб.