Начало За нас Реклама Контакти

Домашно маринована сьомга с джин и горчица

Снимка за Домашно маринована сьомга с джин и горчица
20
Време за приготвяне: 20 мин. + 48 ч. мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Винаги е по-вкусно сам да приготвиш храната си, вместо да разчиташ на магазините. Та къде ще можеш да намериш фино маринована сьомга с ухание на хвойна, мед и индийски подправки?

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г прясно филе от сьомга с кожата
  2. 2 с. л. смляна морска сол
  3. 2 с. л. мед
  4. ½ ч. л. куркума
  5. ½ ч. л. смлян кориандър
  6. ½ ч. л. счукани семена от копър
  7. 2 с. л. мека горчица
  8. 1 с. л. джин
  9. ½ ч. л. счукани плодове от хвойна
  10. 4 с. л. копър, едро нарязан
  11. за соса:
  12. 2 с. л. горчица
  13. 2 ч. л. мед
  14. 2 с. л. бял балсамов оцет
  15. 10 с. л. олио или лек зехтин
  16. 2 с. л. копър, ситно нарязан
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се обезкостява внимателно.

  2. 2.

    Смесват се солта, медът, куркумата, семената от копър, горчицата, джинът и хвойната.

  3. 3.

    Пластмасова дъска се облича с прозрачно фолио, поставя се в тавичка и върху дъската се слага рибата. Със сместа за мариноване се намазва добре филето. Покрива се плътно с пресния копър. Отгоре се поставя друга дъска, облечена с фолио. Притиска се с нещо тежко, например неотворени консерви или пакети със сол, за да се пресова рибата. Оставя се да се маринова между 48 и 72 часа. След първите 24 часа дъската се повдига и се поставя под лек наклон, за да може отделените сокове от рибата да се оттичат в тавата.

  4. 4.

    За соса всички продукти се разбиват с тел до получаване на фина емулсия.

  5. 5.

    Рибата се разопакова, отстранява се копърът и филето се нарязва диагонално на фини резенчета с дълъг много остър нож. Поднася се със соса върху празени тиганици или върху препечен хляб.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари