Домашна шарена туршия
Свежестта на зеленчуците в тази ароматна туршия е гарантирана от лесната за приготвяне марината и добрия избор на съставки.
СъставНеобходими продукти за 6 бурканчета от 400 мл
- 6 камби
- 800 г зеле, тънко нарязано
- 300 г моркови, настъргани
- 3-4 стръка целина или селъри
- 1 ч. ч. нарязано червено зеле, по желание
- 10 скилидки чесън
- 4 с. л. зехтин
- 2 дафинови листа
- 1 пакетче Пикант фикс сладко-кисел Dr. Oetker
- 1,75 л вода
- 300 мл оцет 6° или 9°
- 150 г захар
Начин на приготвяне
- 1.
Бурканите, в които ще се съхранява туршията, се измиват и се подсушават. Капачките се слагат за 5 мин. във вряща вода, отцеждат се и се оставят да изстинат.
- 2.
Дръжките на камбите се изваждат и семките се отстраняват.
- 3.
Смесват се зелето, морковите и нарязаната целина. Напълват се камбите, а останалите нарязани зеленчуци заедно с червеното зеле, чесъна и дафиновите листа се слагат на дъното на бурканите. Отгоре се подреждат напълнените камби.
- 4.
Съдържанието на пакетчето Пикант фикс сладко-кисел Dr. Oetker се смесва с водата, захарта и оцета и се слага да поври 4-5 мин., като се разбърква непрекъснато. С горещата марината се заливат зеленчуците и бурканите се затварят. Съхраняват се на тъмно.