Детска торта Жълто пате
Няма дете, което да не остане очаровано и запленено от тази впечатляваща торта. На пръв поглед изглежда доста трудно да се приготви, но не се отказвайте – рецептата съдържа достатъчно подробни указания, за да се справите успешно.
СъставНеобходими продукти за 14 порции
- за основата:
- 170 г / 1⅓ ч. ч. брашно
- 90 г / 1 ч. ч. какао
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 250 г / 1½ ч. ч. пудра захар
- 2 яйца
- 250 мл / 1 ч. ч. прясно мляко
- 125 г меко масло
- 1 к. л. ванилова есенция или ванилин на прах
- за крема за основата:
- 200 г млечен шоколад
- 400 мл сметана
- 2 с. л. пудра захар
- 2 с. л. сладко от портокали или друго по желание
- за патето:
- 2 готови пандишпанови блата
- 125 г масло
- 1 ч. л. портокалова или лимонова есенция
- 1 ч. ч. пудра захар
- ½ ч. ч. нарязан ананас
- ½ ч. ч. нарязани смокини от сладко
- ½ ч. ч. захаросани череши
- за цветното тесто:
- 120 мл вода
- 60 г масло
- 120 г брашно
- 750 г пудра захар
- 1 ч. л. ванилова или портокалова есенция
- червена, жълта, зелена сладкарска боя
- за украса:
- 200 мл подсладена течна сметана
- 100 г кокосови стърготини, оцветени в зелено
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява заедно с какаото и содата. Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато. Добавят се прясното мляко, ванилията и брашнената смес. Бърка се на бавни обороти 2 мин. и на бързи още 4 мин., докато сместа леко изсветлее и стане кремообразна. Пече се 40 мин. на 180°С във форма с диаметър 20-22 см. Изважда се от фурната, оставя се да постои 10 мин. във формата, изважда се и се охлажда върху решетка. Разрязва се хоризонтално на 2 части.
- 2.
Сметаната за крема се загрява, прибавя се шоколадът. Когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави сладкото.
- 3.
Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема, а с останалата част се намазва с тънък слой отгоре и отстрани. Поставя се в хладилника, за да стегне.
- 4.
Маслото, есенцията и пудрата захар за патето се разбиват на крем. Блатовете се натрошават и се объркват с масления крем, ананаса, смокините и черешите. Оформят се една по-малка и една по-голяма топка, които ще бъдат тялото и главата на патето. Поставят се в чинии и се слагат да се стегнат в хладилника.
- 5.
Цветното тесто се приготвя като водата се слага на котлона с маслото и щипка сол. След като заври, се прибавя наведнъж брашното, като се разбърква с дървена лъжица. Щом се оформи топка, тестото се сваля от огъня и се оставя да поизстине. Пудрата захар се пресява. Тестото се меси като се прибавя по малко от захарта, докато свърши. Накрая се получава средно твърда бяла топка. Ароматизира се с есенцията.
- 6.
По 1 една щипка от сладкарските бои се разтварят в по една кафеена лъжичка вода. Половината от тестото се оцветява в жълто, 1/3 от останалото се оцветява в розово и 1/3 в зелено. Останалото тесто остава бяло. Розовото тесто се смесва с малко жълто, за да се получи оранжево.
- 7.
Върху повърхност, застелена с полиетилен се разточва половината от жълтото тесто. Охладената топка за тялото на патето се слага в центъра и с помощта на полиетилена се увива в жълто тесто. Излишното тесто се изрязва и всички гънки се изглаждат. По същия начин се процедира с по-малката топка за главата на патето. С помощта на дървени шишчета двете топки се сглобяват. От останалото жълто тесто се оформят крилата, опашката и перчемът на патето. От оранжевото тесто се оформят човката и плавниците. Залепят се като се навлажнят леко с вода. Изрязват се очите от зеленото тесто.
- 8.
Тортата се поръсва обилно със зелените кокосови стърготини. Патето се слага в центъра. Острани се украсява със сметаната.
- 9.
С помощта на сито се приготвя трева, като зеленото тесто се претрива през него. С формичка за сладки се изрязват цветенца от останалото тесто.