Десерт Червен етюд
В този изящен празничен десерт кадифената мекота на сметановия крем е допълнена със сочността и приятно киселия вкус на червените плодове. Към тях са прибавени хрупкави маслени бисквити и аромат на гренадин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. гренадин или червен ликьор
- 8 маслени бисквити
- 1 с. л. меко краве масло
- 1 с. л. едро настърган млечен шоколад
- 1 с. л. кокосови стърготини
- 200 г пресни или замразени червени плодове (боровинки, касис, малини, ядоди и др.)
- 3 с. л. захар за плодовете
- 2 с.л. червено вино
- за крема:
- 200 г фино крем-сирене
- 200 г заквасена сметана
- 2 ч. л. желатин
- 1 с. л. ванилена захар
- 4 с. л. пудра захар
- зърна от нар за гарниране
- стрък мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Маслените бисквити се настъргват и се смесват с маслото, шоколада и кокоса.
- 2.
На дъното на 4 чаши се слага по лъжица от гренадина или ликьора и се разпределя бисквитената смес.
- 3.
Плодовете се слагат в тиган на котлона заедно със захарта и виното. Разбъркват се 2-3 мин. и се отстраняват от огъня. След като изстинат, във всяка чаша върху бисквитите се сипва по лъжица от тях.
- 4.
Желатинът се накисва в 4 с. л. студена вода и се слага да се разтопи на водна баня или в микровълновата фурна, като не бива да завира.
- 5.
Разбиват се заедно крем-сиренето, сметаната, захарта и ванилената захар. Прибавя се желатинът. Слагат се 2-3 лъжици от отделения сок от плодовете. Сместа се разпределя в чашите и се слага да се стегне в хладилника за около 1 час.
- 6.
Гарнира се с останалите плодове, зърната от нар и листенца мента.