Чушки с доматен сос
Пържените чушки в доматен сос са безапелационна българска класика, която вкусно и изкусително ароматизира въздуха в благодатния сезон на тези зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 12 чушки
- 1 ч. ч. царевично брашно
- ½ ч. ч. олио
- за соса:
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 600 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета
- 1 ч. л. доматено пюре
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. нарязан босилек
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се измиват и се изпичат. Поставят се горещи в найлонов плик и след като изстинат, се обелват.
- 2.
Всяка чушка се овалва в царевичното брашно и се изпържва от двете страни в сгорещеното олио.
- 3.
Мазнината се прецежда, загрява се отново и в 2 с. л. нея се слага чесънът, разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен, като се внимава да не почервенява. Слагат се доматите и сосът се оставя да поври 5-6 мин., докато се посгъсти. Добавят се доматеното пюре, магданозът, босилекът и се подправя със сол и черен пипер на вкус. След още 4-5 мин. сосът се отстранява от огъня.
- 4.
Чушките се подреждат в кръг в дълбока чиния и се заливат със соса.