Начало За нас Реклама Контакти

Чушки с доматен сос

Снимка за Чушки с доматен сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Пържените чушки в доматен сос са безапелационна българска класика, която вкусно и изкусително ароматизира въздуха в благодатния сезон на тези зеленчуци.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 12 чушки
  • 1 ч. ч. царевично брашно
  • ½ ч. ч. олио
  • за соса: 
  • 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 600 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 1 ч. л. доматено пюре
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 2 с. л. нарязан босилек
  •  сол и черен пипер на вкус  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Чушките се измиват и се изпичат. Поставят се горещи в найлонов плик и след като изстинат, се обелват.

  • 2.

    Всяка чушка се овалва в царевичното брашно и се изпържва от двете страни в сгорещеното олио. 

  • 3.

    Мазнината се прецежда, загрява се отново и в 2 с. л. нея се слага чесънът, разбърква се няколко секунди, докато стане ароматен, като се внимава да не почервенява. Слагат се доматите и сосът се оставя да поври 5-6 мин., докато се посгъсти. Добавят се доматеното пюре, магданозът, босилекът и се подправя със сол и черен пипер на вкус. След още 4-5 мин. сосът се отстранява от огъня.

  • 4.

    Чушките се подреждат в кръг в дълбока чиния и се заливат със соса.  

Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари