Чушка с пилешко вретенце
Рецептата на победителката в нашия есенен кулинарен конкурс Евгения Вълкова изненадва с изключително ефектната си простота, оригинално представяне и както можете да се убедите сами, ако й се доверите, с чудесния си вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 прави чушки
- 2 пилешки филета
- 1 ч. л. балсамико
- 2 с. л. брашно
- 1 яйце
- 2 с. л. сусам
- олио за пържене
- за маринатата на чушките:
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. захар
- 1 с. л. балсамико
- 1 ч. л. горчица
- ½ ч. л. прясна чубрица, нарязана на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се изчистват от семето, измиват се и се оставят да се отцеждат. От пилешкото месо се изрязват конусообразни вретена, които трябва да са малко по-малки от чушките. Напръскват се с балсамико и се оставят да престоят около 30 мин.
- 2.
Пилешките вретена се панират в брашно, яйце и сусам и се изпържват в силно загрята мазнина. След като се изпържат, се оставят да се отцедят върху кухненска хартия.
- 3.
Чушките се нарязват с остър нож на спирала от широката част към върха. Всички продукти за маринатата се смесват и чушките се слагат получената смес за около 1-2 часа.
- 4.
След като престоят в маринатата, чушките се напълват с по едно панирано пилешко вретенце и се подреждат върху хартия за печене в йенска тава. Чушките се изтеглят така, че да личи спираловидният нарез и се запичат леко във фурната, за да им се промени съвсем леко цветът, но да останат свежи. Сервират се със сос от кисело мляко, сметана, копър и майонеза.