Червена салата в тай стил
Подгответе се за малко кулинарно бягство в посока югоизток! Ефектното съчетание на зеленчуци във всички оттенъци на червеното с типичните за екзотичната тайландска кухня оризови спагети, лайм и рибен сос със сигурност ще ви накара да помечтаете за прибоя на Индийския океан и разлюлените от топлия бриз палми в далечната страна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 1 люта чушка, нарязана на тънки кръгчета
- 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
- 100 г тънки оризови спагети
- 200 г червено зеле, нарязано на много тънки ивици
- 1 морков, нарязан на тънки дълги ленти
- 100 г чери домати
- 1 с.л. мента, нарязана на ситно
- за соса:
- 3 с. л. сок от лайм или лимон
- 1 с. л. кафява захар
- 3 с. л. тай рибен сос или светъл соев сос
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се сокът от лайм, кафявата захар и рибният сос. Разбъркват се, докато се разтвори захарта. Слагат се лукът и лютата чушка да се мариноват 5-10 мин.
- 2.
Оризовите спагети се заливат с вряща вода, оставят се да постоят 3 мин. и се прецеждат. До момента на сервиране се държат в студена вода на хладно и преди да бъдат поднесени, се прецеждат.
- 3.
Спагетите се объркват със зелето, моркова, доматите и ментата. Прибавя се сосът с лука и чушките, всичко се разбърква и се сервира.