Бърза гръцка рибена супа
Вероятно страстта на гърците към добрата и най-вече към изобилната храна е била причината за създаването на тази рибена супа, която за разлика от много други предложения по темата се приготвя само за около 1 час. Тази й особеност сигурно е довела и до нарушаването на правилото за повече от един рибен представител в супите. Макар и с намалено биологично разнообразие, тази рецепта е много щедра, питателна и вкусна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг ципура или друга морска риба
- 300 г картофи, нарязани на кубчета
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно или целина, нарязана на кубчета
- 100 мл зехтин
- 3 с. л. доматено пюре
- 1 ч. ч. дребна паста
- 1 дафинов лист
- 1 връзка копър, нарязан на ситно
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. кимион
- ½ ч. л. смлян бахар
- 4 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите, морковите, дафиновият лист и селърито се слагат на дъното на тенджера. Отгоре се поставя почистената цяла риба, покрива се с вода, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и се налива зехтинът. Слага се да заври и се оставя да къкри, до сваряване на зеленчуците.
- 2.
Прецежда се бульонът, а зеленчуците се запазват. Рибата се обезкостява.
- 3.
Бульонът се слага да заври заедно с пастата, доматеното пюре, копъра, магданоза, кимиона и бахара. Вари се около 12 мин. и се добавят рибата, сварените зеленчуци и лимоновият сок. Сервира се веднага.