Начало За нас Реклама Контакти

Бърза гръцка рибена супа

Снимка за Бърза гръцка рибена супа
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Вероятно страстта на гърците към добрата и най-вече към изобилната храна е била причината за създаването на тази рибена супа, която за разлика от много други предложения по темата се приготвя само за около 1 час. Тази й особеност сигурно е довела и до нарушаването на правилото за повече от един рибен представител в супите. Макар и с намалено биологично разнообразие, тази рецепта е много щедра, питателна и вкусна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг ципура или друга морска риба
  • 300 г картофи, нарязани на кубчета
  • 2 моркова, нарязани на малки кубчета
  • 2 стръка селъри, нарязани на ситно или целина, нарязана на кубчета
  • 100 мл зехтин
  • 3 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. дребна паста
  • 1 дафинов лист
  • 1 връзка копър, нарязан на ситно
  • 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. кимион
  • ½ ч. л. смлян бахар
  • 4 с. л. лимонов сок
  •   сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите, морковите, дафиновият лист и селърито се слагат на дъното на тенджера. Отгоре се поставя почистената цяла риба, покрива се с вода, посолява се на вкус, поръсва се с черен пипер и се налива зехтинът. Слага се да заври и се оставя да къкри, до сваряване на зеленчуците.

  2. 2.

    Прецежда се бульонът, а зеленчуците се запазват. Рибата се обезкостява.

  3. 3.

    Бульонът се слага да заври заедно с пастата, доматеното пюре, копъра, магданоза, кимиона и бахара. Вари се около 12 мин. и се добавят рибата, сварените зеленчуци и лимоновият сок. Сервира се веднага.


Подходящи типове вина
Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари