Начало За нас Реклама Контакти

Бяла риба с коприва

Снимка за Бяла риба с коприва
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта е перфектният пример как една риба е добре да се сготви - за кратко, с малко продукти, някои от които с наситен аромат, но в малко количество.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба
  2. 200 г коприва
  3. 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  4. 1 ч. ч. течна сметана
  5. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  6.  зехтин, сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Копривата се измива и се бланшира за 2 мин. във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изтисква. Нарязва се на ситно.

  2. 2.

    Сгорещява се 1 с. л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  3. 3.

    Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя.

  4. 4.

    Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 мин. във фурна загрята до 190° С.

Идея: Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.

Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари