Бяла риба с коприва
Тази рецепта е перфектният пример как една риба е добре да се сготви - за кратко, с малко продукти, някои от които с наситен аромат, но в малко количество.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от треска, пангасиус, халибут или друга бяла морска риба
- 200 г коприва
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 ч. ч. течна сметана
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- зехтин, сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Копривата се измива и се бланшира за 2 мин. във вряща подсолена вода. Прецежда се и се изтисква. Нарязва се на ситно.
- 2.
Сгорещява се 1 с. л. зехтин, в него се слага чесънът, разбърква се няколко секунди и се добавя копривата за 3-4 мин. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 3.
Сметаната се смесва с лимоновата кора и се подправя.
- 4.
Рибните филета се подреждат в тавичка, заливат се със сметаната и всяко се покрива със слой от копривената смес. Запичат се за 20 мин. във фурна загрята до 190° С.
Идея: Рецептата може да се приготви и със спанак, който не се попарва предварително. Вместо с течна сметана опитайте ястието и със заквасена сметана, леко разредена с вода.