Бургундска салата
Принадлежността на тази рецепта към салатите е малко спорна, защото за повечето хора, тя е напълно достатъчна за един обяд, но това със сигурност не трябва да спира никого да се наслади на богатството й на вкусове, съставки и аромати.
СъставНеобходими продукти за 4
- за чесновите хлебчета:
- 4 дебели филии франзела
- 4 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 3-4 листа розмарин
- за заливката:
- 8 с. л. зехтин
- 2 с. л. оцет
- 1 с. л. дижонска горчица
- 1 с. л. гореща вода
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- за салатата:
- 200 г бекон на резенчета
- 300 г печурки, нарязани на тънки филийки
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- 4 яйца
- 4 ч. ч. зелени салати - айсберг, фризе, рукола, спанак
- 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
- 1 ч. ч. чери домати или домати, нарязани на резени
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът за чесновите хлебчета се загрява и в него се слагат розмаринът и чесънът за няколко секунди, докато си пуснат аромата. С този овкусен зехтин се намазват филиите от двете страни. Запичат се в загрята фурна от двете страни до златисто.
- 2.
За заливката в купа се разбиват зехтинът, оцетът и горчицата. Посолява се на вкус. Добавят се горещата вода и магданозът.
- 3.
Резенчетата бекон се изпържват на умерен огън в сух тиган с незалепващо покритие, докато станат хрупкави. Изваждат се и в същия тиган се слагат гъбите, разбъркват се 2-3 мин. и също се изваждат. Държат се на топло заедно с бекона.
- 4.
В голям тиган се сипват 3 см вода, добавят се 1 ч. л. сол и 1 с. л. оцет. Оставя се да заври и огънят се намалява. Яйцата се чукват едно по едно във врящата вода. Когато изплуват, котлонът се изключва и се покриват с капак. Оставят се така точно 3 мин. за средно твърди яйца или 2 мин. за по-рохки яйца. Изваждат се с решетеста лъжица.
- 5.
Зелените листа се макъсват, ако е необходимо, смесват се и се разпределят в 4 чинии, отгоре се гарнират с лука, бекона, гъбите и доматите. Слагат се чесновите хлебчета и върху тях се слагат яйцата. Всичко се овкусява със заливката.