Бургер със сьомга и азиатско сло
Разчупването на телешките стереотипи за бургерите върви с пълна сила през последните години. Рецептата на Магдалина Генова от блога Гладната акула е чудесен пример за вкусните постижения от тази тенденция.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 хлебчета
- 1 авокадо
- 4 листа зелена салата
- млечен сос по избор
- за кюфтето:
- 500 г филе от сьомга без кожа
- 50 г галета или трохи от сухар
- 2 белтъка
- 2 скилидки чесън
- 1 парче пресен джинджифил около 5 см, нарязан
- 3 стръка пресен лук, нарязани
- сол и черен пипер на вкус
- за салатата:
- 1 малка зелка, нарязана на тънки ивички
- 1 краставица
- 100 г кълнове от ряпа, лук или броколи
- 3 моркова, нарязани на лентички
- 3 стръка пресен лук
- за дресинга:
- 2 с. л. черен сусам, запечен на сух тиган
- 1 с. л. оризов оцет
- ½ с. л. сусамово олио
- маринован джинджифил
- соев сос
- захар
- сол
- черен пипер
-
кора от лайм на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
За кюфтета всички съставки се смилат грубо в блендер. Оформят се 4 кюфтета, които се изпържват в много малко мазнина по 3 мин. от всяка страна.
- 2.
Хлебчетата се разрязват и в тях се подреждат кюфтетата, зелената салата, нарязаното на тънки резени авокадо и се гарнират с млечния сос.
- 3.
Продуктите за дресинга се разбиват заедно.
- 4.
Зеленчуците за салата се смесват и се овкусяват с дресинга.