Бурания с праз
Бураниите са чудесни български ястия, които нямат нищо общо помежду си. Тази е с кисело зеле и ориз, но има такива с фасул, със спанак или пък с кисело мляко и печени чушки. Всъщност си приличат по това, че са много вкусни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 дебели стръка праз
- 4 с. л. олио
- 1 морков, нарязан на пръчици
- 1 ч. л. едро смлян червен пипер
- 1 малка кисела зелка
- 1 резен дюля, ситно нарязан
- 100 мл бяло вино
- 1 ч. ч. ориз
- 1 ч. ч. зелев сок
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Празът се нарязва на парчета с дължина 8-10 см. С нож се срязват по дължина първите 2 слоя на праза и се отделят. Попарват се 3 мин. във вряща подсолена вода. Вътрешността се нарязва на ситно.
- 2.
Половината олио се сгорещява и в него се слага да се запържат нарязаните праз и морков. Слага се червеният пипер, разбърква се и се добавя тънко нарязаното кисело зеле и дюлята. Разбърква се, налива се виното, захлупва се с капак и се оставя да къкри 15 - 20 мин.
- 3.
В друг съд се загряват 2 с. л. олио и в него се запържва оризът, докато стане прозрачен. Налива се зелевият сок и се оставя да къкри на много тих огън под капак за 10 мин. Оризът се добавя към зелето, разбърква се, налива се още ½ ч. ч. гореща вода или зелев сок на вкус, разбърква се и се ароматизира с черен пипер.
- 4.
Отделените парчета от праза се напълват с изстиналата бурания и се завиват на пурички. Намазват се с олио и се слагат да се запекат във фурната, докато се зачервят. Сервират се студени.