Булгоги
![Снимка за Булгоги](/sites/default/files/imagecache/recipe_large_image/recipes/28-Bulgogi_660x430.jpg)
Макар обикновено булгоги да се приготвя с телешко месо, вариантът със свинско също е популярен в Корея, и със сигурност е не по-малко вкусен. Богата на аромати марината гарантира едно необичайно превъплъщение на месото, което чудесно се съчетава с изчистения вкус на корейската версия за сварен ориз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г свинско месо, нарязано на тънки ивици
- за маринатата:
- 1 ч. л. сусамово олио
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 1/2 с. л. джинджифил, настърган
- 2 ч. л. захар
- 7 с. л. соев сос
- 2 с. л. мед
- 3 с. л. саке или сухо вино
- 5 с. л. настърган лук
- черен пипер
- 3 с. л. олио за пърженето
- за ориза:
- 2 1/2 ч.ч. бял ориз
- 1/2 ч. ч. черен ориз, по желание
- 3 1/2 ч. ч. вода
- 1/2 с. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се всички продукти за маринатата, добавя се месото и се оставя да се маринова 1 нощ в хладилника. Подсушава се и се пържи на силно загрят грил-тиган с по 1 с.л. олио на 4-5 порции.
- 2.
Оризът се измива под течаща топла вода, залива се с водата, добавя се солта и се слага да заври. Оставя се да къкри под капак, докато водата се поеме. Оставя се да постои захлупен 10 мин., разрохква се с вилица и се сервира.