Брюкселско зеле с орехи и грозде
Мнозина се мръщят на специфичния вкус на брюкселското зеле, но комбинирането му със сладостта на гроздето и тръпчивостта на орехите рязко ще намали броя на тези хора.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г брюкселско зеле
- 300 г червено грозде
- 100 г орехи
- 4-5 стръка мащерка
- 4 с. л. зехтин
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. балсамов оцет
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всяка зелчица се срязва в основата на кръст. Слагат се за 4 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и веднага се завиват с ледена вода, за да не потъмнеят. Подсушават се.
- 2.
Гроздето се накъсва на малки гроздове, слага се в тавичка и се поръсва с меда, 2 с. л. зехтин, балсамов оцет и малко сол. Пече се 5-6 мин. на 200° С. Прибавят се зелчиците, мащерката и орехите, пак леко се посолява, всичко се разбърква внимателно и се запича още 15 - 20 мин.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма