Бонбони от пушена сьомга
Димо Димов от Cult Gourmet Catering е всепризнат майстор на гъшия дроб и телешкия стек, но уменията му далеч не се изчерпват с тези класически специалитети. В книгата "6 х 5 рецепти" той се представи и с тази миниатюра от сьомга и краставица, подходяща за стилно празнично събитие.
СъставНеобходими продукти за 4
- 240 г пушена сьомга
- 1 краставица
- 200 г аспержи
- 20 мл зехтин
- 1 с. л. бял балсамов оцет
- за пестото:
- 15 г босилек
- 10 г магданоз
- 1 ч. л. аншоа
- ½ скилидка чесън
- 1 с. л. кедрови ядки
- 2 с. л. пармиджано
- 2 с. л. зехтин
- за декорация:
- 1 с. л. сладък чили сос
- див лук
Начин на приготвяне
- 1.
Обелвам краставицата и я почиствам от семките. С помощта на уред за издълбаване на зеленчуци или нож оформям топчета. Изпъвам сьомгата по краставицата. Обелвам и бланширам аспержите за 10 – 15 секунди в подсолена вряща вода.
Охлаждам ги и ги поръсвам с марината от зехтин и бял балсамов оцет.
Пестото приготвям, като смесвам продуктите в блендер или в кухненско хаванче, като добавям постепенно зехтина. Подправям със сол.
Декорирам бонбоните с дивия лук, пестото и сладкия чили сос.