Бобени кюфтета с чипс от бекон
Ако се чудите какво по-нестандартно приложение на боба да намерите, това е рецепта, която със сигурност ще отправи предизвикателство към експерименталния ви дух. Крайният резултат е гарантирано изкусителен и си струва да увенчаете с него своя уикенд или делник.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч.ч. сварен фасул
- 1 печена чушка, нарязана на ситно
- 1 яйце
- 2 с. л. кисели краставички, нарязани на ситно
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. сушен джоджен
- 2 с. л. праз, нарязан на ситно
- ½ ч. ч. настърган кашкавал
- ½ ч. ч. трохи от черен хляб
- 1 с. л. сусам
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 3-4 с. л. олио
- за гарниране:
- 6 с. л. нарязани обезкостени черни маслини
- 1 с. л. праз, нарязан на ситно
- 1 ч. л. лимонов сок
- ½ ч. л. сушен джоджен
- 4 резена бекон
Начин на приготвяне
- 1.
Беконът се слага в тавичка върху хартия за печене, покрива се с още един слой хартия и се притиска с подходяща тежест, например друга тава. Слага се да се пече на 120°С за 30-40 мин., докато се зачерви.
- 2.
Маслинената гарнитура се приготвя, като маслините се пасират грубо с праза, лимоновия сок и джоджена.
- 3.
Бобът се намачква с вилица. Прибавят се яйцето, краставичките, кимионът, празът, джодженът, чушката и кашкавалът и се омесва "кайма". Оформят се кюфтенца, които се овалват в трохите и сусама.
- 4.
Кюфтетата се слагат да се пекат в загрята фурна на 200°С върху добре намаслена хартия за печене, докато се зачервят. Обръщат се и се изпичат и от другата страна.
- 5.
Бобените кюфтета се сервират с лъжица от маслинената паста и резенче чипс от бекон.
Като вариации на рецептата можете да замените киселите краставички с каперси, а праза - с лук.