Начало За нас Реклама Контакти

Бобени кюфтета с чипс от бекон

Снимка за Бобени кюфтета с чипс от бекон
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако се чудите какво по-нестандартно приложение на боба да намерите, това е рецепта, която със сигурност ще отправи предизвикателство към експерименталния ви дух. Крайният резултат е гарантирано изкусителен и си струва да увенчаете с него своя уикенд или делник.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч.ч. сварен фасул
  • печена чушка, нарязана на ситно
  • яйце
  • 2 с. л. кисели краставички, нарязани на ситно
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. сушен джоджен
  • 2 с. л. праз, нарязан на ситно
  • ½ ч. ч. настърган кашкавал
  • ½ ч. ч. трохи от черен хляб
  • 1 с. л. сусам
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • 3-4 с. л. олио
  • за гарниране:
  • 6 с. л. нарязани обезкостени черни маслини
  • 1 с. л. праз, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. сушен джоджен
  • 4 резена бекон

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Беконът се слага в тавичка върху хартия за печене, покрива се с още един слой хартия и се притиска с подходяща тежест, например друга тава. Слага се да се пече на 120°С за 30-40 мин., докато се зачерви.

  2. 2.

    Маслинената гарнитура се приготвя, като маслините се пасират грубо с праза, лимоновия сок и джоджена.

  3. 3.

    Бобът се намачква с вилица. Прибавят се яйцето, краставичките, кимионът, празът, джодженът, чушката и кашкавалът и се омесва "кайма". Оформят се кюфтенца, които се овалват в трохите и сусама.

  4. 4.

    Кюфтетата се слагат да се пекат в загрята фурна на 200°С върху добре намаслена хартия за печене, докато се зачервят. Обръщат се и се изпичат и от другата страна.

  5. 5.

    Бобените кюфтета се сервират с лъжица от маслинената паста и резенче чипс от бекон.

Като вариации на рецептата можете да замените киселите краставички с каперси, а праза - с лук.

Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари