Блини с пушена сьомга и хайвер
Северният подбор на продукти и техники за тези хапки им е предал малка разточителност (и на време, и на средства), но дори и съвсем кратки мигове на наслада от храната си заслужават всичко това.
СъставНеобходими продукти за
- за блините:
- 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
- 2 с. л. брашно от елда или ръжено брашно
- 1 с. л. суха мая
- 2 яйца
- 30 г брашно
- 200 мл прясно мляко
- ½ ч. ч. течна сметана
- ½ ч. л. сол
- 2 с. л. масло
- за гарниране:
- 200 г пушена сьомга
- 100 г заквасена сметана
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 ч. л. лимонова кора, настъргана
- 2 с. л. черен или червен хайвер, по желание
-
стръкчета копър и листа зелена салата
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се двата вида брашно с маята и солта. Прясното мляко и сметаната се загряват много леко, докато се затоплят. Добавят се към брашното заедно с жълтъците. С дървена лъжица се обърква по-рядко тесто. Покрива се с фолио и се оставя да втасва 1 час или докато удвои обема си.
- 2.
Белтъците се разбиват на сняг и се добавят към втасалото тесто. Отново се покрива и се оставя още 40 мин.
- 3.
За всяка блина от маслото се сгорещяват по 1 ч. л. в тиган. Взима се от тестото по 1 с. л. и се капва във форма на кръг. Когато по повърхността се появят мехурчета се обръщат и от другата страна. Могат да се пекат едновременно по 3-4 блинчета. Когато изстинат, се съхраняват завити в алуминиево фолио.
- 4.
Заквасената сметана се разбърква с копъра и лимоновата кора.
- 5.
Преди сервиране блините се затоплят заедно с фолиото на 150° С. Докато са горещи се гарнират с лист зелена салата, парче пушена сьомга, лъжичка сметана и хайвер. Украсяват се с клонче копър и зелен лук.
Необходимите продукти са за 20 броя.