Блини с домашно маринована сьомга

Съвсем в традициите на дореволюционна Русия, тази рецепта е премерено разточителна и изпълнена с типични за тази кухня продукти.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за сьомгата:
- 800 г филе от сьомга с кожата
- 300 г червено цвекло, обелено и едро настъргано
- 80 г едра морска сол
- 100 г захар
- 1 ч. л. едро смлян шарен пипер
- 1 връзка копър, нарязан
- 2 с. л. водка
- за блините:
- 2 яйца
- 120 г заквасена сметана
- 50 г брашно
- ½ ч. л. морска сол
- ¼ ч. л. сода бикарбонат
- 2 с. л. масло
- за соса:
- 200 г заквасена сметана
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. каперси, нарязани
- 1 с. л. див или пресен лук, ситно нарязан
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пластмасова дъска или подходяща тавичка се обличат с прозрачно фолио. Отгоре се поставя рибата с кожата надолу. Смесват се цвеклото със солта, захарта, пипера, водката и копъра и с тях се покрива рибата. Притиска се с друга дъска или подходяща чиния или тавичка, опаковани с прозрачно фолио. Отгоре се поставя тежест. Всичко се опакова, за да не влиза въздух, и се оставя за най-малко 24 часа в хладилника под наклон, за да се стичат соковете.
- 2.
За блините яйцата се разбиват със сметаната. Брашното се пресява и се смесва със солта и содата.
- 3.
Разбъркват се заедно течната и сухата смес. Тиганът се сгорещява на умерен огън, намазва се с малко масло и с лъжица се сипват по 3-4 блини. Пекат се, докато горната повърхност не се покрие с дупчици. Обръщат се да се зачервят и от другата страна.
- 4.
За соса всички продукти се разбъркват заедно.
- 5.
Сьомгата се разопакова, отстраняват се продуктите от маринатата и се нарязва на много тънки парченца. Сервира се върху блините с лъжичка от соса и листенца копър.