Бисквитка, карамел и шоколад
СъставНеобходими продукти за 25 - 30 броя
- за бисквитения блат:
- 100 г фъстъчено масло
- 200 г меко кокосово масло
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 2 с. л. соево мляко
- 2 ч. ч. пшенично брашно
- ½ ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. оризово брашно
- ½ ч. л. смляна морска сол
- за карамела:
- 60 мл глюкоза
- 150 мл соево мляко
- 500 г светла кафява захар
- 70 г кокосово масло
- ½ ч. л. морска сол
- за шоколадовата глазура:
- 150 г тъмен шоколад 70%
- 50 мл соево мляко
- 30 г кокосово масло
- 100 г натрошени белени фъстъци
-
хималайска или морска сол за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
За бисквитите кокосовото и фъстъченото масло се разбиват със захарта и ванилената захар за 3 мин. Добавя се соевото мляко.
- 2.
Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с оризовото брашно и солта. Сместа се прибавя бавно към маслото при непрекъснато разбъркване с дървена бъркалка. Тестото се разпределя в тавичка, застлана с хартия за печене, и се притиска към дъното. Слага се да се пече на 180˚ С за 20 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се.
- 3.
За карамела в тенджера се слагат заедно да заврат глюкозата и соевото мляко. Захарта се залива с 30 мл вода и се слага да се стопи на средно тъмен карамел. Отстранява се от огъня и се добавят врящата смес от соево мляко и глюкоза. Разбърква се енергично. Добавя се нарязаното кокосово масло. Слага се солта. Леко се охлажда и се сипва върху бисквитената кора. Охлажда се напълно.
- 4.
За глазурата шоколадът се нарязва на парченца и се слага в купа. Млякото и маслото се загряват до завиране и се сипват в шоколада. Разбърква се, докато се стопи. Излива се върху охладения карамел. Отгоре се поръсва със запечените фъстъци и се поръсва с натрошената хималайска сол и розов пипер, по желание. Нарязва се на квадрати или ромбове.