Начало За нас Реклама Контакти

Бисквитка, карамел и шоколад

Снимка за Бисквитка, карамел и шоколад
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Този забележителен постен десерт съчетава в себе си хрупкав блат, фин карамел, много шоколад и изненадващи солени нотки.

СъставНеобходими продукти за 25 - 30 броя

  1. за бисквитения блат:
  2. 100 г фъстъчено масло
  3. 200 г меко кокосово масло
  4. ½ ч. ч. фина кристална захар
  5. 1 пакетче ванилена захар
  6. 2 с. л. соево мляко
  7. 2 ч. ч. пшенично брашно
  8. ½ ч. л. бакпулвер
  9. 2 с. л. оризово брашно
  10. ½ ч. л. смляна морска сол
  11. за карамела:
  12. 60 мл глюкоза
  13. 150 мл соево мляко
  14. 500 г светла кафява захар
  15. 70 г кокосово масло
  16. ½ ч. л. морска сол
  17. за шоколадовата глазура:
  18. 150 г тъмен шоколад 70%
  19. 50 мл соево мляко
  20. 30 г кокосово масло
  21. 100 г натрошени белени фъстъци
  22.  хималайска или морска сол за поръсване
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За бисквитите кокосовото и фъстъченото масло се разбиват със захарта и ванилената захар за 3 мин. Добавя се соевото мляко.

  2. 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с оризовото брашно и солта. Сместа се прибавя бавно към маслото при непрекъснато разбъркване с дървена бъркалка. Тестото се разпределя в тавичка, застлана с хартия за печене, и се притиска към дъното. Слага се да се пече на 180˚ С за 20 мин., или докато леко се зачерви. Охлажда се.

  3. 3.

    За карамела в тенджера се слагат заедно да заврат глюкозата и соевото мляко. Захарта се залива с 30 мл вода и се слага да се стопи на средно тъмен карамел. Отстранява се от огъня и се добавят врящата смес от соево мляко и глюкоза. Разбърква се енергично. Добавя се нарязаното кокосово масло. Слага се солта. Леко се охлажда и се сипва върху бисквитената кора. Охлажда се напълно.

  4. 4.

    За глазурата шоколадът се нарязва на парченца и се слага в купа. Млякото и маслото се загряват до завиране и се сипват в шоколада. Разбърква се, докато се стопи. Излива се върху охладения карамел. Отгоре се поръсва със запечените фъстъци и се поръсва с натрошената хималайска сол и розов пипер, по желание. Нарязва се на квадрати или ромбове.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2011
Още подобни рецепти
Коментари