Бисквитена торта с крем ванилия
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 300 г обикновени бисквити
- 100 г сладко от малини или ягоди
- 200 г пресни ягоди или малини
- за крем ванилия:
- 1 л прясно мляко
- 300 г захар
- 100 г брашно
- 25 г нишесте
- 5 яйца
- 2 пак ванилена захар
- за гарниране:
- 100 г настърган млечен шоколад
- 100 г смлени ядки
-
пресни плодове
Начин на приготвяне
- 1.
От млякото се отделя 1 чаена чаша, а останалото се слага да заври заедно с 200 г от захарта.
- 2.
Запазеното мляко се разбърква с брашното, нишестето и жълтъците. Сипва се бавно при непрекъснато разбъркване във врящото мляко. Разбърква се 2-3 мин., докато се сгъсти. Прибавя се ванилията.
- 3.
Останалата захар се слага да заври с 2 с. л. вода, докато стане на гъст сироп. Белтъците се разбиват на твърд сняг с щипка сол. Постепенно към тях се прибавя врящият сироп и се разбиват, докато станат на твърда пяна.
- 4.
Разбитите белтъци се прибавят с внимателно ръзбъркване към горещия крем.
- 5.
Плодовете се разбъркват със сладкото.
- 6.
Бисквитите се подреждат на дъното на тавичка или друга топлоустойчива форма. Намазват се със сладкото и се заливат с пласт от горещия крем. Така се подреждат 3 слоя бисквити. Завършва се с крем. Когато се охлади, тортата се прибира в хладилника за поне 6 часа.
- 7.
Сервира се, поръсена с ядките, шоколада и пресни плодове.