Безглутенова торта с лешници и малини
Десертите и изобщо всички храни без глутен в момента са на върха на модерното хранене. Заместването на пшеничното брашно с картофи по никакъв начин не нарушава както вкусовите качества на тази торта, така и естетичния ѝ външен вид. Дантелената украса е въпрос на избор, защото тя за разлика от същинската част на тортата съдържа глутен, тъй като се приготвя с брашно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за тортата:
- 350 г обелени картофи
- 4 яйца
- 1 ч. ч. био кафява пудра захар
- 100 г смлени лешници
- 1 с. л. ванилова захар
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. розова вода
- за крема:
- 200 г малини, пресни или замразени
- 2 с. л. сладко от ягоди или горски плодове
- 400 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- ½ ч. ч. био кафява пудра захар
- 1 ч. л. бурбонска ванилова захар
- 30 мл кокосов ром или ликьор
- за целувчения крем:
- 200 г захар
- 50 мл вода
- 2 белтъка
- 1 щипка лимонтозу
- за украса:
- 200 г ягоди
- силиконово килимче с пеперуди и пачуърк форма за роза от
- 350 г шоколадов кувертюр от
- 150 г глюкоза
- за тъмната част на дантелата:
- 30 г масло
- 30 г пудра захар
- 1 белтък
- 20 г какао
- 20 г брашно
- за бялата част на дантелата:
- 60 г масло
- 60 г пудра захар
- 2 белтъка
- 70 г брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се сваряват с 1 ч. л. сол, докато омекнат. Отцеждат се и, още горещи, се смачкват с преса. Охлаждат се.
- 2.
Яйцата се разбиват със захарта 4 мин. с миксера на бързи обороти до пухкав крем. Прибавят се картофите. Смлените лешници се разбъркват с ванилената захар, бакпулвера и розовата вода. Сипват се в сместа и се разбъркват добре.
- 3.
Сместа се пече 12 - 15 мин. в 2 тавички върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180° С.
- 4.
Блатовете се оставят 3 мин. в тавите и се изваждат да се доохладят върху решетка.
- 5.
Малините се разбъркват със сладкото. Намазва се единият блат.
- 6.
Маскарпонето се разбива със заквасената сметана, захарта и ванилията. Добавя се кокосовият ром. Половината от крема се намазва върху малиновия слой, покрива се с другия блат. Намазва се цялата торта с останалия крем.
- 7.
За целувчения крем захарта се слага да заври с водата, докато се получи гъст сироп. Белтъците се разбиват на пяна с киселината. Постепенно се прибавя захарният сироп при непрекъснато разбиване на високи обороти. Слага се ванилената захар. Разбива се, докато се поохлади и сгъсти. Белтъчният крем се шприцова върху тортата и се запича леко със сладкарска горелка или 5 мин. на горен реотан във фурна, загрята на 220° С, или докато леко се зачерви.
- 8.
Маслото за тъмната част на дантелата се стопява и се разбърква със захарта. Добавят се белтъкът и пресетите заедно брашно и какао. Сместа се сипва върху силиконовото килимче и се изравнява с шпатула. По същия начин се приготвя бялата част на дантелата, сипва се върху черната част, заглажда се на тънък слой и се пече 9 мин. на 120° С или докато бялата част се втвърди на пипане, но без да се зачервява. Изважда се от фурната, обръща се върху хартия за печене, внимателно се отлепва силиконовото килимче и дантелите се обрязват. Залепват се около тортата.
- 9.
Шоколадът за моделиране се стопява на водна баня или в микровълновата фурна до 45° С. Глюкозата се загрява до 45° С и се смесва със стопения шоколад. Разбъркват се в лъжица, докато сместа стане хомогенна, но не бива да се разбърква прекалено дълго, защото ще се отдели мазнината. Сипва се в найлонов плик и се оставя на стайна температура поне 8 часа. За да се моделира, се късат малки топчета от сместа, мачкат се с пръсти, докато се стоплят, омекнат и станат пластични. Всяко топче се разточва тънко между два пласта пластмасово фолио. Изрязват се с пачуърк формата и се оформят рози.
- 10.
Тортата се украсява с шоколадови рози и половинки ягоди.